Egyre kilátástalanabb az Afganisztánban rekedtek élete

A brit kormánynak több mint tízezer, hadseregükkel korábban együttműködő afgánt és családtagjaikat kellene kimenekítenie.

2022. 08. 10. 6:03
Virginia's Fort Pickett Houses Afghan Refugees As Part Of Their Resettlement
BLACKSTONE, VA - DECEMBER 16: An Afghan man watches as others play a mens soccer final game on the soccer field at Fort Pickett on December 16, 2021 in Blackstone, Virginia. Fort Pickett normally operates as an Army National Guard maneuver training center, but converted its capabilities to house up to 10,000 Afghan refugees as of August 28, 2020. Approximately 5,500 refugees have been resettled in permanent housing, and the camp is beginning the process of being descoped as Operation Allies Welcome comes to a close. Jon Cherry/Getty Images/AFP (Photo by Jon Cherry / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP) Fotó: Jon Cherry / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon félek, bujkálok. Boldogtalan vagyok, úgy élek, mint egy börtönben. A brit hadseregnek azt üzenem, megmentettük a brit katonák életét, és most itt az ideje, hogy ők mentsék meg az én és a családom életét

– nyilatkozta a Sky News brit televíziós hírcsatorna riporterének egy Afganisztánban rekedt afgán tolmács.

A férfi csupán egy a legalább hat fordító közül, akik segítették az Egyesült Királyság katonáinak munkáját, és bár kaptak engedélyt, hogy az európai szigetországban letelepedjenek, egyik evakuációs repülőjáratra sem jutottak fel. A hírcsatornának interjút adó férfi elmondta, jelentkezett a brit belügyminisztérium afgán állampolgárok áttelepítési programjára (ARAP), jelentkezését azonban elutasították. Ezt követően februárban sikerült ismét kérelmeznie áttelepítését, amelyet végül elfogadtak, májusban viszont azt mondták neki, várja meg a következő utasításokat. A férfinak és családjának egy harmadik országon keresztül kellett volna az Egyesült Királyságba érkeznie, ám egyelőre nem történt semmilyen fejlemény az ügyükben.

Az eset egyébként nem egyedi: két másik fordítót és családjukat a kanadai kormánynak kellett volna kimenekítenie Afganisztánból, azonban egyikük egy pakisztáni szálloda szobájában él már jó ideje feleségével és öt gyermekével.

Afgán édesapa gyermekével egy brit szálloda játszószobájában. Fotó: AFP/Danny Lawson

Az ARAP-programot 2021 áprilisában indította el London, közleményük szerint eddig több mint tízezer embert sikerült Afganisztánból kimenekíteni, ebben a számban azonban azok is benne vannak, akiket még a nemzetközi csapatok jelenlétének utolsó napjai alatt sikerült evakuálni. A Pitting elnevezésű művelet során 15 ezer embert menekítettek ki a brit csapatok, azóta további négyezren érkeztek az Egyesült Királyságba egy harmadik országon keresztül.

Továbbra is áthelyezzük az ARAP-on keresztül az arra jogosult afgánokat, akik az Egyesült Királyság fegyveres erőivel dolgoztak együtt. Annak érdekében, hogy minél több embert menekítsünk ki, együttműködünk a térségbeli partnerekkel

– ismertette a védelmi minisztérium szóvivője.

A Sky News értesülései szerint 750 afgán állampolgár áttelepítési kérelmét már elfogadták, és további nyolcezren lehetnek jogosultak a brit kormány segítségére. A britek továbbá ígéretet tettek arra is, hogy akár húszezer kiszolgáltatott személyt is kimenekítenek Afganisztánból, beleértve az igazságszolgáltatás női tagjait, emberi jogi aktivistákat és az LMBTQ-közösség tagjait. London „sajnálja” a késedelmeket, a belügyminisztérium ugyanakkor közölte, a szükséges biztonsági ellenőrzések időt vesznek igénybe, és minden ügyet egyenként bírálnak el.

A feldolgozási határidők az egyes pályázók egyéni körülményeinek függvényében változnak

– magyarázta a védelmi minisztérium munkatársa.

Virginia's Fort Pickett Houses Afghan Refugees As Part Of Their Resettlement
Ruhaelosztó központban válogatnak cipőket afgán édesanyák gyermekeikkel egy amerikai városban. Fotó: AFP/Getty Images/Jon Cherry

Hozzátette: a problémát igyekeznek orvosolni és több erőforrást alkalmazni. Azonban az Egyesült Királyságba evakuált afgánok helyzete sem túl fényes. Érkezésük után közel egy évvel több mint tízezren még mindig szállodákban élnek, ellátásuk naponta körülbelül egymillió fontba kerül a kormánynak. Ráadásul a menekülteket többnyire olyan városrészekben helyezték el, amelyek messze vannak az élelmiszert és más alapvető termékeket árusító üzletektől.

Richard Harrington brit menekültügyi miniszter szerint legalább kétezer ingatlanra lenne szükség, júniusban azonban kevesebb mint száz lakás volt állami kézben, és ha naponta több száz afgán érkezik, hamar elfogynak a helyek.

Az Egyesült Államokban szintén hasonló a helyzet: az amerikaiak több mint hetvenezer afgán állampolgárt fogadtak be eddig, többségük azonban rossz lakhatási körülményekről és munkakeresési nehézségekről számolt be. A német szövetségi kormány továbbra is igyekszik minél több embert kimenekíteni Afganisztánból, a külügyminisztérium azonban közölte, az afgánok csak útlevéllel hagyhatják el az országot, de a tálib hatalomátvétel óta egyre kevesebb okmányt állítanak ki.

Július és szeptember között 7700 személy evakuálását tervezte Berlin, ez a cél azonban már nem tűnt reálisnak júliusban: a múlt hónapban csupán 1044 embert sikerült kimenekíteni.

Célkeresztben a civilek. Az ENSZ korábbi közleménye szerint az elmúlt egy év alatt legalább hétszáz civilt öltek meg és több mint 1400 embert sebesítettek meg a fegyveresek. A legtöbben házilag készített robbanószerkezetek és fel nem robbant lövedékek miatt váltak áldozattá. A támadások közül többet a tálibok elszánt riválisának számító Iszlám Állam nevű terrorszervezet követett el. A szélsőségesek elsődleges célpontjai az etnikai és a vallási kisebbségek voltak, és legtöbbször iskolák, imaházak, illetve forgalmas csomópontok közelében csaptak le. Az ENSZ emellett rámutatott: a tálibok több száz esetben vádolhatók önkényes gyilkossággal és őrizetbe vétellel, valamint kínzással és rossz bánásmóddal. A tálibok célkeresztjében leggyakrabban az előző afgán kormány tisztségviselői, a biztonsági erők tagjai, illetve politikai ellenfeleik álltak. A világszervezet szerint a radikálisok 160 gyilkosságért tehetők felelőssé. 

Borítókép: Afgán menekült férfi nézi társait játék közben az egyesült államokbeli Fort Pickett katonai támaszponton (Fotó: AFP/Getty Images/Jon Cherry)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.