„Nindzsa” végzett az al-Kaida vezérével

Egyedül Ajmán az-Zaváhíri veszítette életét, családtagjai nem sérültek meg – állították az amerikaiak az al-Kaida vezérének likvidálása után. Azt is elárulták, hogy a terrorvezérrel kabuli házának erkélyén, mégpedig drónról indított Hellfire rakétákkal végeztek. De joggal merül fel a kérdés: hogyan lehetséges az, hogy ennyire precíz és korlátozott csapást tudtak mérni?

2022. 08. 05. 21:14
OSZAMA BIN LADEN
Hoszt, 2022. augusztus 2. 1998-ban az afganisztáni Hosztban készített kép Ajmán az-Zaváhírirõl (b) és Oszama bin Ladenrõl, az al-Kaida nemzetközi iszlamista terrorszervezet vezetõjérõl. Zaváhírit, az al-Kaida késõbbi vezetõjét 2022. július 31-én Kabulban egy amerikai dróntámadás megölte. Brit sajtóértesülés szerint Zaváhírit az amerikai Központi Hírszerzõ Ügynökség (CIA) likvidálta. MTI/AP/Mazhar Ali Hán Fotó: Mazhar Ali Hán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szakértők szerint alighanem a Hellfire levegő-föld rakéták egy speciális típusát, az úgynevezett R9X-et használták az al-Kaida vezetőjének meggyilkolásához. 

A késmárka után „repülő Ginsu” vagy „nindzsa” néven is becézett fegyver lényege, hogy feje nem robbanóanyagot tartalmaz, hanem tömör fémből van, így mintegy ágyúgolyóként zúdul le a magasból, illetve becsapódás előtt hat, pusztító pengét szór szét. 

A számos platformról – jelen esetben pilóta nélküli repülőgépről – indítható rakétát lézerrel irányíthatják a megjelölt célpontra, melyet az operátor akár egy távoli központból figyelhet élőben. Az R9X-et állítólag még Barack Obama elnöksége idején fejlesztették ki, kifejezetten azért, hogy a „járulékos veszteség” esélyének minimalizálásával, célzottan iktathassák ki ellenségeiket. A gondos mérlegelés most különösen fontos volt a tavalyi fiaskó után, amikor a nemzetközi kivonulás zűrzavarában az amerikaiak egy afgán segélymunkást véltek terroristának és öltek meg, több civil – köztük gyerekek – életét is kioltva. 

Egyébként ilyen fegyvert vethettek be valószínűleg Kászem Szolejmani iráni tábornok ellen is, akinek autójára 2020-ban, a bagdadi repülőtéren csaptak le. Az egyelőre nem világos, hogy az amerikai drón most honnan indult: sajtóértesülések szerint a pakisztáni légteret használhatta, amit azonban később az iszlámábádi vezetés tagadott.

A sajtóban megjelent képek az Ajmán az-Zaváhírit rejtegető épületről mindenesetre megerősítik a teróriát, hogy „nindzsát” használtak, robbanásnak nyoma sincs, a rombolás csak nagyon korlátozott. 

Hogy erre egyáltalán lehetőség nyílt, abban szerepe volt annak is, hogy az amerikai hírszerzés gondosan feltérképezte az al-Kaida vezérének reggeli rutinját, amelynek része volt, hogy egyedül friss levegőt szív az erkélyen.

Az eset után egy korábban katonaként szolgáló, majd segélymunkásként dolgozó amerikai meglepve fedezte fel, hogy a terrorvezér ugyanabban a házban élt Kabulban, ahol annak idején ő is lakott. Elmondása alapján a ház nagy előnye, hogy csak két bejárata van, más irányból pedig megközelíthetetlen, így jól védhető – csakhogy ezúttal a támadás a levegőből érkezett. A környék egyébként az afgán főváros egyik luxusnegyedének számít, ahol korábban politikusok, nemzetközi szervezetek is berendezkedtek. A lakás a tálib hatalomátvétel óta viszont Szirádzsuddín Hakkáni tálib belügyminiszter – az amerikaiak ellen harcoló, hírhedt Hakkáni-hálózat irányítója – egyik fő tanácsadójának tulajdona volt.

A tálibok ennek ellenére ismét megerősítették, nem tudtak arról, hogy az al-Kaida vezetője Kabulban tartózkodik, ez az állítás azonban nehezen hihető. 

Régebben úgy sejtették, hogy Ajmán az-Zaváhíri az afganisztáni vagy pakisztáni hegyvidéken bujkálhat. A nemzetközi csapatok tavaly augusztusi kivonulása előtt aligha maradhatott volna észrevétlen az afgán fővárosban, tehát minden bizonnyal azóta érkezett, az pedig teljesen valószínűtlen, hogy erről a tálibok ne tudtak volna. Ennek eldöntése azért kulcsfontosságú, mert a 2020-as dohai megállapodásban vállalták, hogy nem rejtegetik az al-Kaida tagjait vagy más terroristákat, akik veszélyt jelenthetnek az Egyesült Államokra és szövetségeseikre. Ha ígéretüket megszegték, akkor az megkérdőjelezi, hogy a nemzetközi közösség hogyan működhet együtt a jövőben az ország új uraival.

 

Borítókép: 1998-ban az afganisztáni Hosztban készített kép Ajmán az-Zaváhíriről (balra) és Oszama bin Ladenről, az al-Kaida nemzetközi iszlamista terrorszervezet vezetőjéről (Fotó: MTI/AP/Mazhar Ali Hán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.