Terrorista helyett segélymunkással végezhetett az amerikai légicsapás

A The New York Times elemzése szerint tíz civillel is végzett a támadás.

2021. 09. 11. 13:35
null
Kabul, 2021. augusztus 29. A pusztts nyomait nzik emberek a kabuli Hamid Karzai Nemzetkzi Repltr kzelben trtnt raktabecsapds helysznn 2021. augusztus 29-n. MTI/EPA Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem telt bele 48 óra, hogy az Iszlám Állam afganisztáni szervezete egy robbantásban 13 amerikaival és legalább 169 civillel végzett a kabuli repülőtérnél, az Egyesült Államok megtorló csapásokkal válaszolt a támadásra. Előbb az ország kelet részében ölték meg a terrorszervezet egyik meg nem nevezett harcosát, aki a tervezésért felelt. Majd a fővárosban likvidáltak egy járművet, amely a feltételezések szerint öngyilkos merényletre készült.

Már azonnal az akciók után felmerült, hogy az amerikai csapásoknak civil áldozatai is lehettek. A The New York Times nyomozása viszont most egyenesen arra a megállapításra jutott:

veszélyes terrorista helyett egy amerikai civil szervezetnek dolgozó afgán segélymunkással végeztek.

Ami az első megtorlást illeti, a Pentagon magabiztosan állította, hogy a támadásban az Iszlám Állam helyi szervezetének magas rangú tagját, valamint sofőrjét iktatták ki, civil áldozatokról nem volt tudomásuk. Ehhez képest meg nem erősített helyszíni jelentések három halottról és négy sérültről, köztük egy nőről számoltak be.

Másnap Kabult rázta meg robbanás. Az amerikai védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a repülőtéren öngyilkos merényletre készülő terroristák járművére mértek megelőző csapást. Még aznap felmerült, hogy a támadásban legalább tíz civil, egy tágabb család tagjai, köztük gyermekek is meghaltak. A Pentagon azt ígérte, kivizsgálja az ügyet, állításuk szerint a járműben szállított robbanóanyagok egy második detonációt okozhattak, ami csak újabb bizonyíték arra, hogy a terrorszervezet merényeltre készült.

Ehhez képest a The New York Times helyszíni vizsgálatok, interjúk, biztonsági kamerák felvételei és műholdképek elemzése alapján arra a megállapításra jutott hogy 

az amerikai rakéta egy afgán segélymunkás, és az üdvözlésére siető legalább tíz ember, köztük hét gyermek életét oltotta ki. 

Nyomozásuk alapján az áldozat, Zemari Ahmadi 14 éve dolgozott egy élelmezéssel foglalkozó amerikai segélyszervezetnél, és napja teljesen átlagos munkával telt. Kollégáit fuvarozta, a „gyanús csomagok” pedig, melyeket autójába pakolt, valójában vizeskannák voltak, melyeket családjának vitt. A férfi állítólag már amerikai vízumot is kérvényezett, el akarta hagyni az országot. Rokonai is azt nyilatkozták, hazugság, hogy bármi köze lett volna a terrorszervezethez.

 A szakértői vizsgálatok a helyszínen arra sem találtak semmilyen bizonyítékot, hogy az elsőt bármilyen második robbanás követte volna, ami legalábbis megkérdőjelezi a hivatalos narratívát.

A Penatagon viszont kitart amellett, hogy megbízható hírszerzési információkra alapozták a támadást. Fox Newsnak névtelenül nyilatkozó katonai tisztviselők is megerősítették, hogy a jármű vezetőjének rossz szándékai voltak, azt ugyanakkor vizsgálják, hogy a csapásnak voltak-e civil áldozatai.

Sajtójelentések szerint egyébként az amerikaiak mindkét esetben az Egyesült Arab Emírságekből indított Reaper drónnal, egy módosított Hellfire rakétával, az úgynevezett R9X-szel hajtották végre a támadást. Ennek a fegyvernek a létezésére először 2019-ben kderült fény, a „repülő Ginsuként”, vagy „nindzsa bombaként” is emlegetett rakéta lényege, hogy becsapódás előtt hat pengét bocsát ki, amely úgy vágja át magát például autókon vagy falakon, mint kés a vajon. Az R9X-et pontosan célzott támadásokra fejlesztették ki, azzal a céllal, hogy minimalizálják a „járulékos veszteséget”, a civil áldozatok számát.

Borítókép: A helyszínen a nyomok egyetlen Hellfire rakéta becsapódására utaltak. Forrás: MTI/EPA

 

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.