Kabuli otthonának teraszán csaptak le az al-Kaida vezetőjére

Egy kabuli lakóház teraszán állt az al-Kaida terrorszervezet vezetője, Ajmán az-Zaváhíri, amikor az amerikai dróntámadásban életét vesztette. A tálibok két évvel ezelőtt biztosították Washingtont, nem fognak menedéket nyújtani terroristáknak, szakértők azonban kizártnak tartják, hogy Zaváhíri a tudtuk nélkül tartózkodott volna családjával a tálib kormány több vezető tisztségviselőjének szomszédságában. A 2001. szeptember 11-i támadásokat végrehajtó fegyveresek most új vezetőt keresnek, aki az FBI által körözött Szaíf al-Adel lehet.

2022. 08. 02. 16:47
OSZAMA BIN LADEN
Hoszt, 2022. augusztus 2. 1998-ban az afganisztáni Hosztban készített kép Ajmán az-Zaváhírirõl (b) és Oszama bin Ladenrõl, az al-Kaida nemzetközi iszlamista terrorszervezet vezetõjérõl. Zaváhírit, az al-Kaida késõbbi vezetõjét 2022. július 31-én Kabulban egy amerikai dróntámadás megölte. Brit sajtóértesülés szerint Zaváhírit az amerikai Központi Hírszerzõ Ügynökség (CIA) likvidálta. MTI/AP/Mazhar Ali Hán Fotó: Mazhar Ali Hán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Igazságot szolgáltattunk. A terroristavezér nincs többé

– jelentette ki beszédében Joe Biden, miután értesült arról, hogy az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) szombat este végrehajtott művelete sikeres volt.

Az Egyesült Államok elnöke abban bízik, a művelet „ad némi megnyugvást” a 2001. szeptember 11-i támadások áldozatai családtagjainak és barátainak.

Noha a tálibok az Egyesült Államokkal 2020-ban aláírt dohai megállapodásban azt ígérték, nem válik Afganisztán a terroristák menedékévé, Ajmán az-Zaváhírit a fővárosban likvidálták. Az utóbbi hónapokat Kabul egyik elegáns, kifejezetten biztonságosnak számító negyedében töltötte, a tálib mozgalom több vezető tisztségviselőjének közeli szomszédságában. Szakértők kizártnak tartják, hogy a tálibok ne tudtak volna a terroristavezér ottlétéről; az is felmerült, hogy ők hívták meg Zaváhírit.

Zabihullah Mudzsáhid, a kabuli kormány szóvivője közleményben ítélte el a dróntámadást, amelyet a nemzetközi jog megsértésének nevezett.

A 71 éves terrorvezérrel amerikai drónról kilőtt Hellfire rakéták végeztek, amikor vasárnap reggel kilépett a két- vagy háromemeletesnek tűnő, fákkal és szögesdrót kerítéssel körülvett kabuli ház erkélyére. A Serpúr nevű városrészben jellemzően tágas, kertes házak vannak, helyenként úszómedencével, és néhány kilométerre van az Egyesült Államok és több más NATO-ország egykori nagykövetsége. – Korábban Hamid Karzai és Asraf Gáni volt afgán elnök, illetve Afganisztánban aktív nemzetközi segélyszervezetek tisztségviselői is építtettek arrafelé maguknak házat, manapság pedig több tálib vezető lakik ott a családjával – mondta el egy kabuli rendőrségi tisztségviselő.

Amerikai források szerint Washington több alkalommal is megbizonyosodott arról, hogy Zaváhíri és családja – a felesége, a lánya és az unokái – abban a bizonyos kabuli házban tartózkodnak. Az amerikai hatóságok azt észlelték, hogy Zaváhíri nem hagyja el a házat, és többször is azonosították őt azon az erkélyen, ahol aztán a végső csapást mérték rá. Egy amerikai tisztviselő szerint a terroristavezér családja az épület egy másik részén volt a támadás végrehajtásakor. A lakóház állítólag Szirádzsuddín Hakkáni tálib vezető egyik közeli munkatársáé.

Az egyiptomi születésű, orvos végzettségű Zaváhíri részt vett a 2001. szeptember 11-ei, közel háromezer halálos áldozatot követelő, amerikai földön végrehajtott terrortámadások megszervezésében.

Washington továbbá őt nevezte meg az Egyesült Államok tanzániai és kenyai nagykövetsége ellen 1998-ban elkövetett, 224 halálos áldozattal járó terrortámadások egyik felelősének. Az al-Kaida élére elődje, Oszama bin Laden tizenegy évvel ezelőtti kivégzése után került. Az amerikai külügyminisztérium 25 millió dolláros vérdíjat tűzött ki Zaváhíri fejére.

A terroristavezér haláláról korábban számos álhír terjedt a világhálón: 2020 őszén például arról számolt be több hírportál, hogy természetes okokból, nem kizárt, hogy a koronavírus miatt hunyt el. Idén áprilisban azonban videóüzenet útján cáfolta saját halálhírét, amelyben egy indiai muszlim nőt méltatott, aki februárban szembeszállt egy délnyugat-indiai állam hatóságainak iskolákra vonatkozó, a hidzsábot betiltó rendelkezéseivel.

Tálib fegyveresek az Ajmán az-Zaváhíri elleni akció helyszínén Kabulban 2022. augusztus 2-án.Fotó: MTI/EPA

Nem sokkal Zaváhíri halálhírét követően megkezdődtek a találgatások arról, ki lehet a terrorszervezet harmadik vezetője. A CNN amerikai hírcsatorna értesülései szerint felmerült a szintén egyiptomi származású Szaíf al-Adel neve, aki állítólag Iránban tartózkodik, a korábbi afgán kormány egy volt tisztviselője azonban úgy tudja, a férfi már Afganisztánba utazott. Szaíf al-Adel szerepel az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) körözési listáján, tízmillió dolláros vérdíjjal a fején, miután feltehetőleg ő is részt vett a tanzániai és kenyai nagykövetség elleni merényletben.

 

Borítókép: 1998-ban az afganisztáni Hosztban készített kép Ajmán az-Zaváhíriről (b) és Oszama bin Ladenről, az al-Kaida nemzetközi iszlamista terrorszervezet vezetőjéről. (Fotó: MTI/AP/Mazhar Ali Hán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.