Európára jelenleg nem jelent veszélyt az al-Kaida

A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint a terrorszervezet az utóbbi években a propagandára fókuszált.

2022. 08. 02. 14:56
null
Kabul, 2022. augusztus 2. Tálib fegyveresek az Ajmán az-Zaváhíri elleni merénylet helyszínén Kabulban 2022. augusztus 2-án. Az al-Kaida nemzetközi iszlamista terrorszervezet vezetõjét július 31-én egy amerikai dróntámadás megölte. Brit sajtóértesülés szerint Zaváhírit az amerikai Központi Hírszerzõ Ügynökség (CIA) likvidálta. MTI/EPA Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európában manapság rendkívül nehéz merényletet végrehajtani, nemhogy a terrorszervezetek, de még a magányos elkövetők számára is. Nem azért, mert megöltek néhány terrorvezért, hanem azért, mert az európai terrorelhárító szolgálatok között rendkívül szoros a kapcsolat, az információkat megosztják egymással – mondta lapunknak Kis-Benedek József, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára azzal kapcsolatban, hogy keddi bejelentés szerint amerikai dróntámadás végzett Ajmán az-Zaváhírivel, az al-Kaida terrorszervezet vezetőjével Afganisztánban.

2011-ben amerikai kommandósok ölték meg Oszama bin Ladent, a 2011. szeptember 11-i terrortámadások másik kitervelőjét, az elmúlt években pedig az Iszlám Állam terrorcsoport aktuális vezetőit likvidálták az amerikaiak.

Az al-Kaida az utóbbi időben nagyon komoly szerepet nem játszott abban, hogy terrormerényleteket szervezzen, inkább azzal foglalkozik, hogy ideológiát szolgáltasson, ennek pedig az-Zaváhíri volt a legfőbb alakja

– hangsúlyozta a szakértő, aki szerint a szervezet ezután sem fog komoly merényleteket szervezni, legfeljebb hangzatos kijelentéseket tenni.

Az Európai Rendőrségi Hivatal (Europol) július közepén közzétett jelentése szerint is csökkent a támadások száma az Európai Unióban:

a 2020-as 57 merénylet után tavaly 15 terrortámadás vagy merényletkísérlet történt.

Hármat dzsihadisták, egyet pedig szélsőbaloldali elkövető vitt véghez, a többit meghiúsították a hatóságok. A támadásokat Európában elsősorban magányos elkövetők vitték véghez. A terrorizmus azonban továbbra is az Európai Uniót fenyegető egyik fő veszélyforrás, a kockázatot főként a dzsihadista beállítottságú és a jobboldali szélsőségesek jelentik az Europol szerint.

Azt a szerepet, amit korábban az al-Kaida töltött be, átvette az Iszlám Állam és az Iszlám Államnak azon szervezetei, amelyek megtalálhatók a Közel-Keleten, Afrikában, Ázsiában, az Oroszországgal határos FÁK-tagállamokban

– mondta Kis-Benedek József, utalva arra, hogy a regionális szervezetek tevékenysége az adott területekre korlátozódik, Európára azonban nem jelentenek veszélyt. Az asz-Szabaab szomáliai iszlamista terrorszervezet éppen két héttel ezelőtt követett el pokolgépes merényletet egy szomáliai hotel ellen, amelyben tizenketten vesztették életüket. Látványos sikerei ellenére azonban az Iszlám Állam, illetve a neki hűséget fogadó csoportok továbbra is széttagoltak Afrikában, a frakciók egymással is vetélkednek – nyilatkozta nemrég a Counter-Extremism Project nevű, terroristacsoportokat figyelő civil szervezet elnöke az AFP francia hírügynökségnek. Jóllehet e csoportok és a szíriai, illetve iraki központok között van kapcsolat, ám elsősorban a propaganda terén, az afrikai terroristák nem kapnak gyakorlati irányítást a Közel-Keletről Hans-Jakob Schindler szerint.

 

Borítókép: Tálib fegyveresek az Ajmán az-Zaváhíri elleni merénylet helyszínén Kabulban 2022. augusztus 2-án. (Fotó: MTI/EPA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.