Indulásra kész a NASA óriási holdrakétája

A NASA az Artemis-programmal ismét embert akar a Holdra juttatni.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 08. 29. 10:40
null
Cape Canaveral, 2022. augusztus 17. Az Orion amerikai Hold-ûrhajó egy Artemis hordozórakétával összekapcsolva a Kennedy Ûrközpont kilövõállásán, a floridai Cape Canaveralben 2022. augusztus 17-én. A NASA augusztus 29-én tervezi felbocsátani tesztrepülésre az ûrhajót, amelynek fedélzetén csak három kísérleti bábut helyeznek el, a rajtuk elhelyezett érzékelõk mérik majd a sugárzást és a keletkezõ rezgéseket a Hold-utazás alatt. A NASA Artemis-programjának ez lesz az elsõ próbarepülése, a tervek szerint hat hétig fog tartani. MTI/AP/Terry Renna Fotó: Terry Renna
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Készen áll a hétfői kilövésre az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) óriási holdrakétája. A Space Launch System (SLS) elnevezésű rakéta szállítja az Orion nevű űrkapszulát, amely az Artemis-program első, legénység nélküli küldetésén megkerüli majd a Holdat. Az SLS a floridai Kennedy Űrközpontból indul útnak. A startra kétórás időablakot jelöltek ki, helyi idő szerint 8 óra 33 perctől kezdődően.

Az Orion útnak indulása fontos pillanat lesz a NASA számára, amely decemberben ünnepli az Apollo–17 holdra szállásának 50. évfordulóját. Ez volt az utolsó küldetés, amellyel amerikai űrhajósok jártak a Holdon.

A NASA az Artemis-programmal ismét embert akar a Holdra juttatni, és egyúttal arra is készül, hogy akár már a 2030-as években a Marsra is űrhajósokat küldjön.

Az SLS űrrakétát és az Orion űrkapszulát több mint egy évtizede fejlesztik. A költségek mindkét esetben több mint húszmilliárd dollárra (8254 milliárd forintra) rúgnak. Az Oriont egy kereskedelmi rakétával 2014-ben már kipróbálták egy tesztrepülésen az Artemis-programban, az SLS-rakétával azonban most indul útnak először.

Charlie Blackwell-Thompson, az indításért felelős igazgató elmondta, hogy eddig harminc szimulációt végeztek el, és az egész csapata felkészült az indulásra. Az Orion küldetése 42 napig tart majd. Várhatóan október 10-én érkezik vissza a Földre, a tervek szerint a Csendes-óceánban landol majd, San Diego partvidéke közelében.
 

Borítókép: Az Orion amerikai holdűrhajó egy Artemis hordozórakétával összekapcsolva a Kennedy Űrközpont kilövőállásán, a floridai Cape Canaveralben 2022. augusztus 17-én (Fotó: MTI/AP/Terry Renna)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.