időjárás 5°C Árpád 2023. december 11.
logo

Kína egy sor területen felfüggeszti az együttműködést az Egyesült Államokkal Pelosi tajvani útja miatt

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.08.05. 14:04
Kína egy sor területen felfüggeszti az együttműködést az Egyesült Államokkal Pelosi tajvani útja miatt

Kína bejelentette, hogy felfüggeszti az együttműködést az Egyesült Államokkal egy sor területen, egyebek mellett leállítják a párbeszédet magas rangú katonai parancsnokok között Nancy Pelosi amerikai házelnök tajvani látogatása miatt.

A pekingi külügyminisztérium jelezte: Pelosi szerdai tajvani programja miatt felfüggesztik Washingtonnal a klímaváltozással kapcsolatos egyeztetéseket, és szüneteltetik a határokon átnyúló bűnözés és az illegális bevándorlók kitoloncolása, illetve a kábítószer-ellenes küzdelem terén folytatott együttműködést is. Összesen nyolc konkrét intézkedést jelentettek be Kínában az amerikai házelnök látogatása miatt.

Vang Ji kínai külügyminiszter csütörtökön felelőtlennek és észszerűtlennek nevezte Nancy Pelosi tajvani látogatását. A tárcavezető azt mondta, nem fogja tűrni, hogy országának alapvető érdekei sérüljenek, és átgondolt lépéseket fog tenni Kína nemzetbiztonsága és szuverenitása védelmében.

Nem sokkal Pelosi tajvani tartózkodása után kínai rakéták csapódtak a tengerbe a Japán különleges gazdasági övezetéhez tartozó területen. A rakétákat a Tajvan körül éles lőszerekkel gyakorlatozó kínai hadsereg indította el. A kínai külügyminisztérium pénteken azt közölte, hogy több mint száz harci repülőgép és tíz hadihajó vett részt az utóbbi két napban a Tajvan körüli hadgyakorlatokban. A Hszinhua kínai állami hírügynökség jelentése szerint példa nélküli kiterjedésű gyakorlatokról van szó.

Kína saját részének tekinti az 1949 óta önálló politikai vezetéssel bíró szigetet. Nancy Pelosi házelnökként a legmagasabb rangú amerikai tisztségviselő, aki az utóbbi huszonöt évben Tajvanra látogatott. Kína személyesen Pelosi és közvetlen családtagjai ellen is szankciókat vezet be az ügy miatt, erről további részleteket nem közöltek pénteken.

 

Borítókép: Vang Ji kínai külügyminiszter Kambodzsában 2022. augusztus 3-án (Fotó: AFP/Cambodia’s government cabinet/Kok Ky )

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.