időjárás 18°C Tekla 2023. szeptember 23.
logo

Leáll a koronavírus elleni vakcinagyártás Afrikában

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.08.10. 17:30 2022.08.10. 17:32
Leáll a koronavírus elleni vakcinagyártás Afrikában

A gyártás augusztus végi leállításáról a megrendelések hiánya miatt döntött a vállalat – közölte szerdán a cég egyik vezetőségi tagja.

Az Aspen jelenleg a Johnson & Johnson (J&J) megbízásából gyárt koronavírus elleni vakcinákat. Márciusban a dél-afrikai cég megállapodást írt alá a J&J vakcinájának saját márkanév alatti gyártásáról és forgalmazásáról. 

Sokan komoly áttörést vártak az egyezségtől az akadozó nyugati vakcinaszállításoktól sújtott kontinensen. 

Az afrikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (Africa CDC) adatai szerint 

a felnőtt lakosság mindössze ötödét oltották be teljeskörűen, ugyanakkor az oltóanyag iránti kereslet elmaradt a várttól.


Az Aspen cég Aspenovax néven forgalmazott vakcinája iránt nem volt érdeklődés, s a cég augusztus utánra már nem kapott megrendelést.
– A helyzet az, hogy nem tudjuk, kapunk-e további megrendeléseket a J&J-től. Ugyanakkor befejezzük a termelést abból, ami van – mondta Stavros Nicolaou, a cég egyik vezetője a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva. Hozzátette, hogy új megrendelések hiányában le kell állítaniuk az évi 450 millió dózis előállítására alkalmas gyártókapacitásukat.
Nicolaou bízik abban, hogy szeptemberre kapnak valamilyen jelzést a J&J-től esetleges további megrendelésekről, de a gyártósorokat kénytelenek lesznek érzéstelenítők előállítására átállítani.
 

Akkor Afrika elveszíti a koronavírus elleni vakcinák gyártásának lényegében egyetlen lehetőségét a kontinensen

– hívta fel a figyelmet Nicolaou.

 

Borítókép:  A német–amerikai fejlesztésű Pfizer–BioNTech koronavírus elleni oltóanyaggal, a Comirnaty-vakcinával töltenek meg egy fecskendőt a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház oltópontján 2022. augusztus 5-én (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.