időjárás 18°C Tekla 2023. szeptember 23.
logo

Magyarul beszélgetnek a kelet-ukrajnai fronton + videó

Magyar Nemzet
2022.08.09. 19:56 2022.08.09. 19:59
Magyarul beszélgetnek a kelet-ukrajnai fronton + videó

– Hét harckocsi elindult az irányotokba!

– Értem, készülünk. Majd a tüzérség kezd dolgozni. Isten óvja a magyarokat!

A fenti párbeszéd a magyar határtól több ezer kilométerre, minden valószínűség szerint valahol a kelet-ukrajnai fronton zajlott le. Az erről szóló videót az ukrán vezérkar osztotta meg a Facebook-oldalán. „(Titkosított kommunikáció) Az Ungvári Egyetem professzora és kárpátaljai társai a területvédelmi alakulatoktól. A kutató nem csupán a lövészárokból tart előadásokat, hanem azt is tudja, hogyan kell információt továbbítani úgy, hogy az ellenség egy szót se értsen! Együtt győzni fogunk!” – írják bejegyzésükben.

Ezzel alighanem arra utaltak, hogy a felvételen a rádiót kezelő katona a kárpátaljai Fegyir Sándor, aki már többször szerepelt a hírekben. Például azzal, hogy az Ungvári Egyetem tanáraként még a lövészárokból is órát tart diákjainak. Máskor magyar nyelven mondott köszönetet Magyarország segítségéért.

Az ungvári helytörténész és turisztikai szakember, a megyei tanács képviselőjének ereiben magyar vér is csörgedezik, de ahogy a Maszolnak adott interjúban elmondta, magát kárpátaljai ukránnak vallja. A férfi a háború első napján, önként vonult be katonának, azóta a fronton harcol. 

 

Borítókép: A Szentjánosbogár nevű ukrán felderítőegység katonái drónt működtetnek a dél-ukrajnai Mikolajivi területen húzódó orosz frontnál lévő állásukból 2022. augusztus 8-án (Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka)

 

Háború Ukrajnában

„Az orosz fekete-tengeri flotta fel lesz szeletelve, mint a szalámi”

A dosszié összes cikke

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.