Máris összedőlt az olasz baloldali szövetség

A pártok éppen csak vasárnap jelentették be, hogy koalícióra lépnek az egyre népszerűbb jobboldallal szemben.

2022. 08. 08. 21:27
Enrico Letta
CONTRASTO/ Fotó: Augusto Casasoli/A3/Contrasto vi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Viharfelhők veszik körül az olasz baloldalt, míg a jobboldal összehangolt országos választási kampányt folytat. A baloldali koalíció megalakulását heteken keresztül húzódó viták előzték meg, ám a szövetség végül hihetetlen gyorsasággal összeomlott, akár egy kártyavár. A Demokrata Párt főtitkára, Enrico Letta és az Akció párt alapítója, Carlo Calenda a kisebb baloldali pártokkal közösen egy ütőképes szövetség felállítására tettek kísérletet. Céljuk az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő jobbközép koalíció előretörésének megfékezése volt. 

Már a baloldali jelöltek személyére és a kormányprogramra vonatkozó tárgyalások sem voltak zökkenőmentesek, ám vasárnap délelőtt végül az olasz sajtó az új baloldali szövetség megszületését ünnepelte. 

A híradások szerint a Demokrata Párt, az Akció párt, a Zöldek, az Olasz Baloldal, illetve az Öt Csillag Mozgalom soraiból a közelmúltban kivált Luigi Di Maio vezette Civil Elkötelezettség lépett volna szövetségre a szeptember 25-én esedékes parlamenti választások előtt. A kormánybuktatás felelőseként elkönyvelt Öt Csillag Mozgalom, amelynek élén Giuseppe Conte áll, valamint a Matteo Renzi vezette Élő Olaszország nem kívántak belépni a nagy baloldali koalícióba. 

Az olasz választási törvény értelmében augusztus 14-ig kell hivatalosan benyújtani a választáson induló koalíciós listákat, kormányprogramokat. A nagy baloldali együttműködés megalakulását követően azonban az Akció párt elnöke, Carlo Calenda mégis úgy döntött, szakít szövetségeseivel. Vasárnap este a legnézettebb politikai vitaműsorban, a Rai tévécsatornán jelentette be, hogy mégsem lép szövetségre Enrico Lettával és a Demokrata Párttal. Úgy fogalmazott, vállalhatatlan személyek vannak a baloldalon, ezért inkább egyedül indul a választásokon, és azt sem tartja kizártnak, hogy egy centrista erőt hoz létre. 

Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek párt elnöke szarkasztikus hangnemben kommentálta a baloldali taktikázásokat. Tévésorozathoz hasonlította a váratlan fordulatot, amelynek legújabb fejezetében Carlo Calenda faképnél hagyta Enrico Lettát az oltárnál. – Az is előfordulhat, hogy inkább Renzivel szökik meg. Mindeközben az oltárnál kikosarazott Letta, régi, nem feledett szerelmére, Contéra gondol. Mindez hét nappal a koalíciós listák benyújtása előtt – jegyzete meg Facebook-oldalán Meloni a baloldali tábor káoszba fulladt választási készülődéseiről. 

A jobboldali politikus nehezményezte, hogy míg az olasz családok és vállalkozások a gazdasági krízis és infláció ellen küzdenek, addig a baloldal csak civakodik. 

Hozzátette: a baloldali kormányprogramnak körvonalai sem látszanak, az elmúlt heteket egymás és a jobboldal becsmérlésével töltötték. 

 – Hihetetlen, ami a baloldalon történik – kommentálta a Calenda és a Demokrata Párt közötti szakítást az Affari italiani portálnak Massimo Cacciari politikai elemző is. –  Jómagam sem hittem volna, hogy ilyen mélyre süllyednek, de ez csak a logikus következmény. A szükség diktálta politikai szövetségek legfeljebb a választási kampány idejére tettethetik, hogy működőképesek, azt követően azonban óriási bonyodalmakba ütköznek. A baloldali konfliktusok a jobboldal elsöprő győzelmét hozzák majd az őszi választásokon. A politikai elemző arra is felhívta a figyelmet, hogy a választási kampány során számítani lehet a Giorgia Meloni elleni nemzetközi támadásokra. 

Nem csodálkoznék, ha minden eszközt megragadnának, hogy megállítsák

– nyilatkozta Cacciari.

Borítókép: A Demokrata Párt főtitkára, Enrico Letta és az Akció párt alapítója, Carlo Calenda (Fotó: Augusto Casasoli/A3/Contrasto vi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.