Nem bír a migránsáradattal New York és Washington

Texas és Arizona a bevándorlók buszoztatásával akarja megleckéztetni a liberálisokat.

2022. 08. 28. 6:48
null
New York, 2022. augusztus 17. Texas államból busszal New Yorkba küldött illegális bevándorlókat fogad Manuel Castro, a polgármesteri hivatal bevándorlásügyi biztosa (k) egy New York-i buszpályaudvaron 2022. augusztus 17-én. MTI/EPA/Sarah Yenesel Fotó: Sarah Yenesel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már több mint 1500 illegális bevándorlót küldött buszokkal New Yorkba Greg Abbott, Texas állam kormányzója – így akarja megleckéztetni a magát migránsbarátnak és befogadónak tituláló liberális vezetésű várost, amely a Mexikóval határos Texasszal ellentétben nem szembesül nap mint nap a migrációs válság nehézségeivel.

Több mint 19 ezer embert tartóztattunk le, több mint 335,5 millió halálos fentanildózist koboztunk el, több mint 7400 migránst küldtünk buszokkal Washingtonba és több mint 1500-at New Yorkba. Amíg Biden nem vesz tudomást a válságról, Texas teszi a dolgát

 – jelentette be a republikánus párti Abbott, utalva arra, hogy Joe Biden demokrata párti elnök hivatalba lépése óta súlyosbodott a migrációs válság az amerikai–mexikói határon.

Júliusban 200 ezer illegális bevándorlót tartóztattak fel az amerikai hatóságok a mexikói határon. A tavaly októbertől számított – idén szeptember végéig tartó – pénzügyi évben már megközelítette a kétmilliót ez a szám, míg az előző pénzügyi év egészében 1,7 millióan próbáltak törvénytelenül átkelni a határon – önmagában már ez is rekord volt.

Ez nem texasi probléma, hanem amerikai probléma, amit az elnök okozott

 – bírálta Greg Abbott a kormányzat nyitott kapuk politikáját.

A magát befogadónak és menhelynek kikiáltó New York azonban láthatólag nehezen viseli a hirtelen rászakadó migrációs terhet. Eric Adams főpolgármester és munkatársai az utóbbi napokban szégyenteljesnek és embertelennek titulálták Abbottékat, mondván: politikai haszonszerzésre használják fel a főleg Közép-Amerikából érkező bevándorlókat, hiszen Abbott novemberben újraindul a kormányzói pozícióért. A metropolisz menekültszállásai lassan megtelnek, ezért az újonnan érkezőket szállodaszobákban helyezik el.

A Mexikóval ugyancsak szomszédos Arizona kormányzója, a republikánus Doug Ducey is követi Abbott példáját: eddig 1500 migránst tettek Washingtonba tartó buszokra. A főváros polgármestere, Muriel Bowser kétszer is kérte a Pentagont, küldje a Nemzeti Gárda tagjait az egyre súlyosbodó migrációs válság kezelésére, de a védelmi minisztérium mindkétszer nemet mondott. Közölték: a segélyszervezetek képesek regisztrálni, ellátni és szállást adni a migránsoknak.

Borítókép: Texas államból busszal New Yorkba küldött illegális bevándorlókat fogad Manuel Castro, a polgármesteri hivatal bevándorlásügyi biztosa egy New York-i buszpályaudvaron 2022. augusztus 17-én (Fotó: MTI/EPA/Sarah Yenesel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.