Nyilvánosan kivégeztek hat embert a szélsőségesek Szomáliában

Azzal vádolták az áldozatokat, hogy a nyugatiaknak kémkedtek.

MTI
2022. 08. 22. 18:55
null
Mogadishu, 2022. augusztus 21. A pusztítás nyomai a Hayat szállodánál a szomáliai fõvárosban, Mogadishuban 2022. augusztus 21-én, miután véget ért a terroristákkal folytatott tûzharc. A biztonsági erõk minden támadót megöltek, de 13 civil is meghalt, és legkevesebb negyvenen megsebesültek. A biztonsági erõk az akció során több tucatnyi civilt - köztük gyerekeket - ki is tudtak menekíteni. A közkedvelt szállodát az al-Kaida terrorhálózathoz kötõdõ al-Shabaab iszlamista milícia tagjai támadták meg és foglalták el az elõzõ napon. MTI/EPA/Szaid Juszuf Varszame Fotó: Szaid Juszuf Varszame
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyilvánosan kivégeztek hat, kémkedéssel vádolt embert az al-Kaida terrorhálózathoz kötődő asz-Szabaab  iszlamista szervezet szélsőségesei Szomália déli részén – közölte hétfőn annak a szövetségi államnak a kormányzója, amelyben az eset történt. Ibrahim Aden Ali szerint az iszlamisták egyik „törvényszéke” ítélte halálra a hat férfit, mert vádja szerint az asz-Szabaab soraiba beférkőzve nyugati hírszerző szolgálatoknak kémkedtek.

A dzsihadisták propagandacsatornáján felolvasott ítéletében az asz-Szabaab „bírája” egyebek között az intenzívebb amerikai dróntámadásokat hozta fel bizonyítékként.

Amerikai közlések szerint két hete tizenhárom terroristával végeztek egy ilyen dróncsapásban. Joe Biden amerikai elnök májusban döntött arról, hogy ismét amerikai katonákat állomásoztat az Afrika szarván fekvő országban, miután hivatali elődje, Donald Trump csapatkivonást rendelt el elnöksége utolsó napjaiban.

Az asz-Szabaab számos véres merényletért felelős a térségben. Legutóbb a szomáliai főváros Hayat szállodáját rohanták le, amelyet csak harmincórai kegyetlen küzdelem árán tudtak megtisztítani a biztonsági erők szombat éjfélre. A támadás során sok civil vesztette életét. 

Szomáliában a biztonsági helyzet rendkívül rossz, elsősorban az asz-Szabaab merényletei miatt. A szervezet célja az iszlám törvények szigorú értelmezésén alapuló uralom megteremtése az országban.

 

Borítókép: A pusztítás nyomai a Hayat szállodánál a szomáliai fővárosban, Mogadishuban 2022. augusztus 21-én, miután véget ért a terroristákkal folytatott tűzharc. (Fotó: MTI/EPA/Szaid Juszuf Varszame)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.