Oroszország megakadályozta a nukleáris leszerelésről szóló közös nyilatkozat elfogadását

Politikai alapú kifogásaik vannak.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 08. 27. 9:26
GROSSI, Rafael
New York, 2022. augusztus 1. Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség, a NAÜ fõigazgatója felszólal az 1970-ben életbe lépett atomsorompó-szerzõdés (NNPT) felülvizsgálati konferenciáján az ENSZ New York-i székházában 2022. augusztus 1-jén. MTI/EPA/Justin Lane Fotó: Justin Lane
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország megakadályozta a nukleáris leszerelésről szóló közös nyilatkozat elfogadását a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló szerződés (NPT) négyhetes felülvizsgálati konferenciáján az ENSZ New York-i székhelyén pénteken.

Igor Visnyevszkij orosz képviselő elítélte az „egyensúly hiányát” a több mint 30 oldalas végleges szövegtervezetben.
 

Delegációnknak kulcsfontosságú kifogása van bizonyos bekezdésekkel szemben, amelyek nyilvánvalóan politikai jellegűek

 – mondta, és többször megismételte, hogy nem Oroszország az egyetlen ország, amelynek kifogásai vannak a szöveggel szemben.

A tárgyalásokhoz közel álló források szerint Oroszország különösen az orosz hadsereg által megszállt zaporizzsjai ukrán atomerőműre vonatkozó bekezdéseket kifogásolta.

Az AFP francia hírügynökség információi szerint a szövegben szerepelt egy olyan megfogalmazás, amelyben nagy aggodalommal szóltak az ukrán üzemek, köztük Zaporizzsja körüli katonai tevékenységek miatt, továbbá amiatt, hogy Ukrajna „elveszíti az ellenőrzést” e létesítmények felett.

Az egy hónapja tartó tárgyalások és a pénteken több órára elhalasztott záróülés ellenére „a konferencia nincs abban a helyzetben, hogy megállapodásra jusson” – mondta a konferencia elnöke, az argentin Gustavo Zlauvinen, miután Oroszország közbelépett. 

Beatrice Fihn, a Nemzetközi Kampány a Nukleáris Fegyverek Betiltásáért (ICAN) nevű szervezet vezetője azt mondta, „ami igazán problematikus, az az, hogy szöveggel vagy anélkül semmit sem tesz a nukleáris fenyegetettség szintjének csökkentése érdekében” a dokumentum. Hozzátette egyben, hogy a szövegtervezet „nagyon gyenge és a valóságtól elrugaszkodott”, továbbá megjegyezte a „konkrét leszerelési kötelezettségvállalások” hiányát.

A négy hét során egyéb kényes kérdéseket is megvitattak, többek között Irán nukleáris programjának, valamint Észak-Korea nukleáris kísérleteinek ügyét.

A konferencia megnyitóján António Guterres, az ENSZ főtitkára azt mondta,

ilyen nukleáris veszélyre a hidegháború csúcspontja óta nem volt példa.

A legutóbbi, 2015-ös felülvizsgálati konferencián a felek szintén nem jutottak megállapodásra az érdemi kérdésekben.

Az atomsorompó-szerződés célja a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozása, a teljes leszerelés elősegítése és az atomenergia békés célú felhasználása terén való együttműködés előmozdítása. A szerződést 191 ország írta alá.
 

Borítókép: Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség, a NAÜ főigazgatója felszólal az 1970-ben életbe lépett atomsorompó-szerződés (NNPT) felülvizsgálati konferenciáján az ENSZ New York-i székházában 2022. augusztus 1-jén (Fotó: MTI/EPA/Justin Lane)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.