Riasztó számokat mutat a koronavírus a Balkánon

Szerbiában minden második páciens pozitív Covid-tesztet produkál, a napi új fertőzöttek száma hatezer körül van. Montenegróban a turistaszezon kellős közepén ismét kötelező maszkviselést rendeltek el a hatóságok, és Horvátországban is nő a betegek száma.

V4NA
2022. 08. 01. 8:00
Covid
Medical staff vaccinate citizens against Covid-19 at the vaccination point at the Zagreb Fair in Zagreb, on October 22, 2021. - In Croatia, interest in vaccination has risen after the number of people infected with coronavirus jumped sharply. (Photo by DENIS LOVROVIC / AFP) Fotó: AFP/DENIS LOVROVIC
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavasz végén Európa legtöbb államában megszüntették a koronavírusra vonatkozó intézkedéseket, sokan azt hitték, hogy el is búcsúzhatunk a Covidtól. Ezzel szemben a nyár közepén hideg zuhanyként tért vissza a betegség. A Balkán országaiban meredeken ível felfelé a napi új fertőzöttek száma, s egyre többen vannak kórházban is. Szerbiában a szombati adatok szerint 5572 új covidost regisztráltak, kórházban már 580 embert kezelnek, közülük 21-et lélegeztetőgépek tartanak életben. Ivo Udovicsics, a belgrádi Karaburma katonai kórház parancsnoka szerint semmi meglepő nincs abban, hogy újabb fertőzéshullám indult el, talán csak az, hogy túl korán érkezett.

Az lenne a legkönnyebb, ha nem is beszélnénk a vírusról, s nem is közölnénk a számokat. Ezt azonban nem tehetjük meg. Stratégiát kell készítenünk, hogy miként éljünk együtt a betegséggel, mert az velünk marad

– húzta alá az orvos.

A Blic napilapnak adott interjújában elmondta: jelenleg a hullám csúcsa felé közelít Szerbia, ez az időszak nagyjából három hétig tart még. Hozzátette: a mostani variáns valóban enyhébb tüneteket okoz a többségnél, de az idősekre még mindig figyelni kell. 

– Nem az államnak kell intézkedéseket hozni, hanem előtérbe kell hogy kerüljön az egyéni felelősség. Nem tudják a hatóságok előírni, hogy miként viszonyuljon az unoka a nagymamához és a nagypapához, ezt mindenki maga kell hogy eldöntse, legalább ez alatt a három hét alatt. Jelenleg hatalmas a valószínűsége annak, hogy a családból valaki fertőzött, de mégsem mutat tüneteket, így könnyen haza lehet vinni a betegséget – nyilatkozta az orvos.

A Közegészségügyi Intézet adatai szerint egyébként Szerbiában a teszteltek 50 százaléka pozitív tesztet produkál.

Az intézet igazgatója azt javasolja az embereknek, hogy aki a Covidhoz hasonló tüneteket észlel magán, vagy beigazolódik, hogy fertőzött, akkor hét napig maradjon otthon, ezzel védje meg a hozzátartozóit.

Montenegróban a drasztikusan emelkedő koronavírusos esetek miatt újra kötelezővé tették a védőmaszk viselését egyes zárt helyeken. Négy hónappal azután, hogy eltörölték az intézkedéseket, a kormányzat szerint ismét eljött az ideje a szigorításoknak. A mostani határozat értelmében maszkot kell hordani a boltokban, a gyógyszertárakban, a buszállomásokon, a repülőtereken és a közintézményekben. Ha ezek után sem csökken a fertőzöttek száma, újabb intézkedések jönnek, például hogy minden zárt térben kötelező lesz a maszk. Az Adria-parti országban egyébként szombaton csaknem ezer új beteget regisztráltak.

Covid
Turisták a horvátországi Abbáziában (Opatija) 2020. július 1-jén.

Fotó: MTI/EPA/Antonio Bat

Horvátországban naponta csaknem 1500 új koronavírus fertőzöttet jegyeznek. Szombatra 12-en elvesztették a harcot a kórral folytatott küzdelemben. A zágrábi hatóságok ugyanakkor azt mondják: igaz, hogy nő a betegek száma, mégis enyhébb tüneteik vannak a pácienseknek. A Horvát Közegészségügyi Intézet közlése szerint egyébként a legtöbb covidos Zágrábban és a nyaralók által közkedvelt Közép-Dalmáciában van. 

 

Borítókép: Védőoltás egy belgrádi központban. (Fotó: DENIS LOVROVIC / AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.