Tálcán kínálják a Fehér Házat a demokraták

Donald Trump korábbi elnök győzne Joe Biden jelenlegi államfővel szemben egy elnökválasztási visszavágó során – derült ki egy friss felmérésből. Biden újrázását a kora miatt saját szavazói sem támogatják: indulása nehéz helyzetbe hozná a demokratákat és tálcán kínálná a Fehér Házat a republikánusoknak.

2022. 08. 02. 18:32
BIDEN, Joe
Washington, 2022. augusztus 2. Joe Biden amerikai elnök bejelenti Ajmán az-Zaváhírinek, az al-Kaida terrorhálózat vezetõjének megölését a washingtoni Fehér Ház Kék termének erkélyérõl 2022. augusztus 1-jén. Brit sajtóértesülés szerint Zaváhírit az amerikai Központi Hírszerzõ Ügynökség (CIA) dróntámadása likvidálta Kabulban július 31-én. MTI/EPA/AFP pool/Jim Watson Fotó: Jim Watson
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Joe Biden lehet a legrosszabb demokrata jelölt, az összes többi után – írta Max Boot publicista a The Washington Post amerikai napilapnak írt véleménycikkében. Noha a 2024-es amerikai elnökválasztásig még több mint nyolcszáz nap van hátra, a jelenlegi elnöki ciklus feléhez közeledve egyre több közvélemény-kutatás lát napvilágot arról, hogy a demokraták kit vagy pontosabban kit nem látnának szívesen a ringben. Max Boot rámutatott, hogy ugyan a Gallup júliusban 38 százalékra mérte Joe Biden demokrata elnök támogatottságát – amely soha nem látott elutasítást jelent –, mégis azzal érvel, 

hogy az elnök legnagyobb előnye az esetleges demokrata kihívóival szemben az, hogy hivatalban van, illetve jelentős tapasztalattal bír az országos kampányok terén.

Szerinte amennyiben a Demokrata Párt előválasztásra szorítja az elnököt, úgy „a történelmi tapasztalatok alapján biztos, hogy a következő ciklusban republikánus elnöke lesz az országnak”.

Azonban nemcsak a tapasztalat, hanem a közvélemény-kutatások is Joe Biden elnök vereségét mérik 2024-es indulása esetén – amelyet ő maga már többször bejelentett. A Harvard–Harris friss felméréséből kiderült, hogy Donald Trump korábbi republikánus elnök győzne Joe Bidennel szemben, ha most tartanák az elnökválasztást. 

A felmérés szerint Trump a szavazatok 45, míg Biden a 41 százalékát szerezné meg, 14 százaléknyi bizonytalan szavazó mellett.

„Biden nagyon gyenge demokrata jelölt, és egy mai visszavágón még a népszerűségi versenyt is elveszítené” – mondta Mark Penn, a kutatás egyik vezetője.  

Az Országos Közszolgálati Rádió (NPR) politikai elemzői szerint a demokraták oldalán eséllyel indulhatna harcba Pete Buttigieg jelenlegi közlekedési miniszter vagy Kamala Harris alelnök. Az NPR szakértői azonban hozzáteszik, hogy Buttigieg hiába egyre népszerűbb, „nem tudja behozni a színes bőrű szavazókat”. 

A demokrata stratégák továbbra is Kamala Harris alelnök indulását szorgalmazzák, mert nő, fekete és jelenleg ő az alelnök. Mégis, az elfogadottsága és megválasztásának valószínűsége rosszabb, mint Biden elnöké

– fogalmaztak. A Harvard–Harris kutatása szerint egy Trump és Harris közötti elnökválasztási harcban Trump elnök 47 százalékot, míg a jelenlegi alelnök 40 százalékot kapna, 13 százaléknyi bizonytalan szavazó mellett. 

Az NPR politikai elemzői szerint alapesetben az elnök népszerű a pártjának törzsszavazói körében, de ez Bidenre kevésbé igaz. A CNN hírtelevízió múlt héten publikált kutatása szerint 

a demokrata szavazók 75 százaléka nem akarja, hogy a jelenlegi elnök induljon a következő választáson. 

A csalódott demokraták többsége szerint a 79 éves elnök túl idős, sorozatosak a baklövései, és nem ért el komolyabb sikereket sem. Ellenzői szerint a magas infláció és üzemanyagárak, a koronavírus további fenyegető jelenléte, illetve a várható recesszió milliók megélhetését veszélyezteti.

A republikánus oldalon továbbra is Donald Trump számít messze a legesélyesebb elnökjelöltnek, akinek a párt stratégái azt javasolták, hogy a novemberi félidős választásokig ne erősítse meg indulását – noha a korábbi elnök már többször utalt erre. Trump legvalószínűbb kihívói Mike Pence korábbi alelnök, Kristi Noem dél-dakotai kormányzó vagy Ron DeSantis floridai kormányzó lehetnek. Országosan Trump dominanciája továbbra is megkérdőjelezhetetlen.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök bejelenti Ajmán az-Zaváhírinek, az al-Kaida terrorhálózat vezetőjének megölését a washingtoni Fehér Ház Kék termének erkélyéről 2022. augusztus 1-jén (Fotó: MTI/EPA/AFP pool/Jim Watson)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.