Több halottja van Szomáliában egy fővárosi szálloda elleni terrortámadásnak

Az al-Kaidával kapcsolatban álló as-Sabáb csoport vállalta a felelősséget a támadásért.

MTI
2022. 08. 20. 10:02
null
A security officer patrols nearby the the site of explosions in Mogadishu, on August 20, 2022. - Al-Shabaab fighters attacked the Hayat hotel in the Somali capital of Mogadishu on Friday, with casualties reported, security sources and witnesses said. (Photo by Hassan Ali ELMI / AFP) Fotó: AFP/Hassan Ali ELMI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább 12 ember meghalt Szomália fővárosában, Mogadishuban, miután az as-Sabáb terrorszervezet fegyveresei megtámadtak egy szállodát – közölte szombaton egy hírszerzési tiszt. 

A nyilatkozó a Reuters brit hírügynökségnek elmondta, a hatóságok ostrom alá vették az épületet, a művelet még jelenleg is tart. A támadók péntek este két pokolgép robbantásával indították akciójukat. Az egyik egy akadályt rombolt le, a másik a szálloda kapuját. Több fegyveres hatolt be a létesítménybe, amelyet elfoglaltak.

 

A hírszerzési tiszt, aki csak a Mohamed keresztnevet adta meg, azt mondta, hogy 12 ember, főleg civilek haltak meg a támadásban.

 

Szemtanúk szerint szombatra virradóan több robbanás hallatszott, amikor a kormányerők megpróbálták visszaszerezni az ellenőrzést a szálloda felett a fegyveresektől. A harcok során a szálloda nagy része megsemmisült – mondták.

Fotó: AFP/Hassan Ali Elmi

Az al-Kaidával kapcsolatban álló as-Sabáb csoport vállalta a felelősséget a támadásért – derül ki a terrorista kommunikációt weboldalakon nyomon követő amerikai SITE hírszerzési csoport beszámolójából. 

Szomáliában a biztonsági helyzet rendkívül rossz, elsősorban az al-Kaida iszlamista terrorszervezethez köthető as-Sabáb milícia merényletei miatt, amely már több mint tíz éve harcol a szomáliai kormány megdöntéséért. Célja egy, az iszlám törvények szigorú értelmezésén alapuló uralom megteremtése.

 

Borítókép: Biztonsági erők Mogadishuban (Fotó: AFP/Hassan Ali Elmi)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.