Újabb amerikai kongresszusi delegáció utazott Tajvanra

Nancy Pelosi demokrata párti házelnök múlt heti látogatása komoly ellenkezést váltott ki Kínából.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 08. 14. 18:45
PELOSI, Nancy
Tajpej, 2022. augusztus 2. A Nancy Pelosit, az amerikai képviselõház elnökét és a kíséretében lévõ delegáció tagjai szállító repülõgép a tajpeji Szungsan repülõtérre érkezik 2022. augusztus 2-án. A Peking azonnali bírálatát kiváltó látogatással Pelosi 25 év óta az elsõ amerikai házelnök, aki hivatalos látogatás keretében Tajvanra utazott. MTI/EPA/Ritchie B. Tongo Fotó: Ritchie B. Tongo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb amerikai kongresszusi delegáció utazott Tajvan fővárosába vasárnap, ami bő egy héten belül a második hivatalos és előre be nem jelentett amerikai látogatás a szigetre. Az előző, amelyet Nancy Pelosi házelnök vezetett, komoly diplomáciai konfliktust okozott az Egyesült Államok és a Tajvant egyik saját tartományának tartó Kína között.

Az öttagú delegációt Ed Markley demokrata szenátor vezeti, mellette még három demokrata és egy republikánus kongresszusi képviselő vesz benne részt. 

A tervek szerint találkoznak a tajvani elnökkel, a külügyminiszterrel és a tajvani parlament külügyi és nemzetbiztonsági bizottságának tagjaival. A tárgyalásokon kereskedelmi és védelmi kérdések kerülnek napirendre.

Ed Markley szóvivője azt közölte, hogy a kétnapos látogatással szeretnék megerősíteni Tajvan támogatását az Egyesült Államok részéről, valamint elősegíteni a stabilitást és a békét a Tajvani-szorosban. A közlemény szerint a delegáció tagjai a választott vezetők mellett a magánszektor képviselőivel is találkoznak, hogy a közös érdekeket érintő ügyekről tárgyaljanak, ide értve a Tajvani-szorosban kialakult feszültség csökkentését és a gazdasági együttműködés kiterjesztésének lehetőségeit a félvezetők gyártására vonatkozó beruházások terén is. Az újabb amerikai látogatást a kínai kormány hivatalosan egyelőre nem kommentálta.

Nancy Pelosi demokrata párti házelnök múlt heti váratlan látogatása komoly ellenkezést váltott ki Kínából.

Peking előzetesen súlyos következményekre figyelmeztette az Egyesült Államokat, ha létrejön egy ilyen út. Ezt követően Kína kiterjedt tengeri és légi hadgyakorlatot kezdett Tajvan körül, éles rakétákat is bevetve.

Borítókép: A Nancy Pelosit, az amerikai képviselőház elnökét és a kíséretében lévő delegáció tagjait szállító repülőgép a tajpeji Szungsan repülőtérre érkezik 2022. augusztus 2-án (Fotó: MTI/EPA/Ritchie B. Tongo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.