A hadköteles férfiak nem hagyhatják el Oroszországot

Az orosz állampolgárok számára Georgia irányába is megnehezítették a kiutazást.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 09. 29. 16:31
PUTYIN, Vlagyimir
Almati, 2022. szeptember 27. Orosz férfiak várnak egyéni azonosító számra Kazahsztán legnagyobb városában, Almatiban 2022. szeptember 27-én. A kazah belügyminisztérium tájékoztatása szerint szeptember 21. óta 98 ezer orosz állampolgár lépett be az országba. Vlagyimir Putyin orosz elnök az ukrajnai háború miatt szeptember 21-én elrendelte a tartalékosok részleges mozgósítását, amely az elsõ ilyen döntés a második világháború óta. Az orosz vezetés szerint a sorozás mintegy 300 ezer tartalékost érint. Putyin szeptember 24-én aláírta továbbá a mozgósítás, hadiállapot, harci cselekmények vagy fegyveres konfliktus alatt elkövetett bûncselekmények büntetését megszigorító törvénymódosítás-csomagot. MTI/AP/NUR.KZ/Vlagyimir Tretjakov Fotó: Vlagyimir Tretjakov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország úgy döntött, hogy megszigorítja az átkelést kazahsztáni határán, és kiszűri a behívó elől a szomszédos országba távozni akaró hadköteles férfiakat – tájékoztatott az Asztraháni terület kormányzójának sajtószolgálata csütörtökön.

A nyilatkozat szerint a karaozeki határátkelőnél kilométeres sor torlódott fel hadköteles korú férfiakból. A határátkelőnél a részleges mozgósítást szolgáló sorozási irodát állítanak fel, ahol a kiutazni vágyók útlevelét össze fogják hasonlítani a behívási listákkal.

A mozgósítás kritériumainak megfelelő és a besorozás alól hivatalos felmentéssel vagy a hadsereg kiutazási engedélyével nem rendelkező férfiak nem hagyhatják el Oroszországot.

Karaozek az egyik legfontosabb határátkelő Kazahsztán felé. A kazah bevándorlási hivatal kedden közölte: mintegy 100 ezer orosz állampolgár utazott be Kazahsztánba, amióta Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 21-én részleges mozgósítást rendelt el az ukrajnai háború miatt.

Az orosz állampolgárok számára Georgia irányába is megnehezítették a kiutazást. A kaukázusi országgal határos orosz tagköztársaság, Észak-Oszétia szerdán utazási korlátozásokat vezetett be.

 

Borítókép: Orosz férfiak várnak egyéni azonosító számra Kazahsztán legnagyobb városában, Almatiban (Forrás: MTI/AP/NUR.KZ/Vlagyimir Tretjakov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.