időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

A hadköteles férfiak nem hagyhatják el Oroszországot

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.09.29. 16:31 2022.09.29. 16:52
A hadköteles férfiak nem hagyhatják el Oroszországot

Oroszország úgy döntött, hogy megszigorítja az átkelést kazahsztáni határán, és kiszűri a behívó elől a szomszédos országba távozni akaró hadköteles férfiakat – tájékoztatott az Asztraháni terület kormányzójának sajtószolgálata csütörtökön.

A nyilatkozat szerint a karaozeki határátkelőnél kilométeres sor torlódott fel hadköteles korú férfiakból. A határátkelőnél a részleges mozgósítást szolgáló sorozási irodát állítanak fel, ahol a kiutazni vágyók útlevelét össze fogják hasonlítani a behívási listákkal.

A mozgósítás kritériumainak megfelelő és a besorozás alól hivatalos felmentéssel vagy a hadsereg kiutazási engedélyével nem rendelkező férfiak nem hagyhatják el Oroszországot.

Karaozek az egyik legfontosabb határátkelő Kazahsztán felé. A kazah bevándorlási hivatal kedden közölte: mintegy 100 ezer orosz állampolgár utazott be Kazahsztánba, amióta Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 21-én részleges mozgósítást rendelt el az ukrajnai háború miatt.

Az orosz állampolgárok számára Georgia irányába is megnehezítették a kiutazást. A kaukázusi országgal határos orosz tagköztársaság, Észak-Oszétia szerdán utazási korlátozásokat vezetett be.

 

Borítókép: Orosz férfiak várnak egyéni azonosító számra Kazahsztán legnagyobb városában, Almatiban (Forrás: MTI/AP/NUR.KZ/Vlagyimir Tretjakov)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.