Állandó megfigyelői missziót szeretne a NAÜ főigazgatója Zaporizzsjában

Továbbra is folyamatosak a harcok a térségben.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 09. 01. 9:06
GROSSI, Rafael
Zaporizzsja, 2022. szeptember 1. Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség, a NAÜ fõigazgatója nyilatkozik a sajtó képviselõinek egy zaporizzsjai szálloda elõtt 2022. szeptember elsején. Grossi a NAÜ-nek azt a küldöttségét vezeti, amely az orosz megszállás alá került zaporizzsjai atomerõmûvet készül felkeresni. Az erõmû Ukrajna energiaellátásának 20 százalékát biztosítja. MTI/AP/Andrij Andrijenko Fotó: Andrij Andrijenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A zaporizzsjai atomerőművet ellenőrző állandó misszió felállítását sürgette a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója, aki szerda este érkezett egy 16 fős küldöttség élén Zaporizzsjába.

A misszió a nukleáris baleseteket lenne hivatott megelőzni

- jelentette ki Rafael Grossi, aki az ukrán védelmi tárca közlése szerint csütörtökön fogja kollégáival felkeresni az atomerőművet.

Az erőmű - amely Ukrajna energiaellátásának 20 százalékát biztosítja - március óta orosz irányítás alatt áll, az orosz és az ukrán fél pedig egymást vádolja a létesítmény mellett fekvő Enerhodar város ellen intézett támadásokkal.

Szerdán ismét harcokat jelentettek a térségből, az ukrán hadsereg által augusztus 29-én indított ellentámadással kapcsolatban pedig Olekszij Aresztovics ukrán elnöki tanácsadó azt mondta, lassú folyamatra számítanak, ugyanis az ukrán fél fontosnak tartja az emberi életet. „Nem lesznek gyors sikerek” - fogalmazott Aresztovics.

Nem sokkal korábban a tanácsadó azt közölte, hogy az ukrán fegyveres erők kisebb offenzívát indítottak, és több szektorban áttörték a frontvonalat. Jurij Szobolevszkij, a dél-ukrajnai régió helyettes kormányzója egy szerdai tévéműsorban azt mondta, az ukrán ellentámadás komoly veszteségeket okozott az orosz erőknek, de konkrét adatokat nem közölt.

Mindeközben az RBC ukrán hírügynökség arról számolt be, hogy csütörtökre virradóra több robbanást jelentettek az Ukrajna déli részén fekvő Mikolajivból, valamint Odesszából és környékéről. Jóllehet a szirénákat nem szólaltatták meg, a hatóságok felszólították az embereket, maradjanak otthonaikban - tette hozzá a hírügynökség.

 

Borítókép: Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség, a NAÜ fõigazgatója nyilatkozik a sajtó képviselõinek egy zaporizzsjai szálloda elõtt 2022. szeptember elsején (Fotó: MTI/AP/Andrij Andrijenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.