Az államfőnek nem érdeke a jobboldali kormányalakítás akadályozása

Az olasz választások végső eredményének tükrében komoly átalakulások várhatók Olaszországban.

2022. 09. 27. 15:32
MATTARELLA, Sergio
Palermo, 2022. szeptember 25. Sergio Mattarella olasz elnök (b) voksol egy palermói szavazóhelyiségben 2022. szeptember 25-én, az elõrehozott parlamenti választások napján. MTI/EPA/ANSA/Igor Petyx Fotó: Igor Petyx
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Abszolút többeséggel kezdheti a kormányzást az olasz jobbközép koalíció. A végleges eredmények tükrében stabil kormányt alakíthat Giorgia Meloni, a választásokon legnépszerűbb pártnak bizonyuló Olasz Testvérek elnöke. Az alakulat a vártnál is jobban teljesített, a szavazatok 26 százalékát sikerült megszereznie, így szinte biztos, hogy Meloni költözhet a miniszterelnöki palotába, a Palazzo Chigibe.

A hárompárti jobbközép koalíció a 400 fős alsóházban 235 képviselővel alakíthat kormányt, és 112 szenátoruk lesz a 200 fős felsőházban, míg a balközép ellenzéknek 80 képviselővel és 39 szenátorral kell megelégednie.

A jobbközép a szavazatok összesen 43,8 százalékát szerezte meg. egyenként az Olasz Testvérek 26 százalékot, a Matteo Salvini vezette Liga 8,8 százalékot, a Silvio Berlusconi volt miniszterelnök által irányított Hajrá, Olaszország! 8,1 százalékot. A Demokrata Párt, a Zöldek és a Több Európa alkotta baloldal a szavazatok összesen 26,2 százalékát tudta összegyűjteni. A Giuseppe Conte irányította centrista Öt Csillag Mozgalom a 15,4 százalékával a vártnál jobban szerepelt, egy másik centrista szövetség, az Élő Itália és az Akció párt összefogása 7,7 százalékot ért el.

A választási eredmények feldolgozásával jelentősen átszíneződött az ország politikai térképe.

Két ősi, „vörös bástya” is megdőlt, olyan tartományok, melyekben a baloldal volt évtizedeken túlsúlyban. Emilia-Romagnában az Olasz Testvérek teljesített jól, egyedül Bologna maradt kis vörös folt a többi jobboldali megye között. Toscana tartomány is színt váltott, a jobboldal legyőzte a baloldalt. Az előre hozott parlamenti választásokkal egy időben megtartott szicíliai helyhatósági választásokat pedig a jobbközép Renato Schifani nyerte meg, így folytathatja a kormányzást.

A csúfos baloldali vereség láttán a Demokrata Pártot vezető Enrico Letta pártgyűlést hívott össze, s bejelentette, nem áll szándékában az alakulat további vezetése. Letta szerint az önmagukat centralistának valló Matteo Renzi és Carlo Calenda, az Élő Itália és az Akció párt vezetői okozták a Demokrata Párt elvérzését.

A legutóbbi választásokon a szavazatok több mint 17 százalékát megszerző Liga népszerűségvesztése is számos kérdést felszínre hoz az alakulaton belül.

„Nem áll szándékomba visszalépni, soha nem voltam ennyire tettre kész, mint most” – nyilatkozta Matteo Salvini az eredmények láttán. Azt is hozzáfűzte, hogy népszerűségvesztésük annak tudható be, részt vettek a legutóbbi, Mario Draghi vezette, baloldali és jobboldali pártokat összefogó egységkormányban. Ha a helyzet úgy kívánná, akkor újra hasonlóan cselekedne – közölte Salvini. A szavazatszámlálás azt mutatja, hogy a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek a 2018-as parlamenti választások óta közel hatmillió szavazót tudott maga mellé állítani, miközben a Liga és a Hajrá, Olaszország! majdnem ugyanennyit veszített.

A választások eredményeinek feldolgozását követően azonnal elkezdődtek az egyezkedések a kormányt alakító pártok között.

Az Il Giornale napilap szerint Sergio Mattarella államfő már október 20–21-én felkérheti Giorgia Melonit kormányalakításra.

Az új kormány felállítása gyorsított ütemben zajlik. Október 13-án tartja első ülését az új összetételű képviselőház, az azt követő pár napon belül a kétkamarás parlament elnökeit is megválasztják. A jövő hét elején Sergio Mattarella megkezdheti a pártok közötti konzultációt. A négy kormányválságot és öt kormányalakítást átélő államfő számára nem jelent problémát Giorgia Meloni elismerése, egy női miniszterelnök színre lépése és egy jobboldali kormány jóváhagyása – írja az Il Giornale jobboldali napilap. Sőt, nagy eséllyel mindent megtesz majd, hogy a kormányalakítási folyamat gyorsan és zökkenőmentesen lezáruljon. Az sem kizárt, hogy még októberben elfoglalhatja helyét Giorgia Meloni a Chigi-palotában. Számos összetett probléma vár megoldásra, a háború kérdése, az energiakrízis kezelése, az elszállt rezsiköltségek mérséklése, az adózási rendszer újragondolása. 
 

Borítókép: Sergio Mattarella olasz elnök voksol egy palermói szavazóhelyiségben 2022. szeptember 25-én, az előre hozott parlamenti választások napján (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Igor Petyx)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.