időjárás 4°C Natália 2022. december 9.
logo

Civileket ért rakétacsapás, többen meghaltak

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.09.30. 11:55 2022.09.30. 14:11
Civileket ért rakétacsapás, többen meghaltak

Tüzérségi támadás ért egy járműoszlopot péntek reggel a dél-ukrajnai Zaporizzsja város külterületén, több mint húszan meghaltak és legalább 28–34-en megsebesültek.

Az ukrán és az orosz fél egymást vádolja a támadás elkövetésével.

Olekszandr Sztaruh, a Zaporizzsjai terület ukrán kormányzója azt mondta, hogy legalább 23 ember meghalt és 28 megsebesült egy orosz rakétacsapásban, amely egy civil járművekből álló konvojt ért a város autópiacánál.

Az áldozatok mindannyian civilek voltak

– hangsúlyozta a tisztségviselő a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

Vlagyimir Rogov, a Mi Együtt Oroszországgal mozgalom elnöke viszont a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy ukrán tüzérségi csapás ért egy tíz járműből álló konvojt, amely civileket szállított, akik a Zaporizzsjai terület „felszabadított részébe” akartak távozni. Közlése szerint legkevesebb 23-an meghaltak és 34-en megsebesültek. Az orosz illetékes szerint újabb ukrán provokáció történt.

Meggyőződésem, hogy ők (a kijevi hatóságok) az egészet kiforgatják, hogy Oroszországot vádolhassák

– mondta.

Az enerhodari orosz katonai-polgári közigazgatás tájékoztatása szerint is az ukrán fegyveres erők vették tüzérségi tűz alá Zaporizzsja város külterületét péntek reggel 7 óra körül. A robbanások helyszínén civil járművekből álló konvoj várakozott, az emberek orosz ellenőrzésű területre készültek elhagyni Zaporizzsját.

A helyi orosz kormányzat a támadást a civilek elleni terrorcselekménynek minősítette.

„Ez a konvoj Zaporizzsjából vonult ki, az emberek Enerhodarba és a Dnyeper bal partján fekvő más településekre akartak eljutni. A (területen) értetlenség és döbbenet honol. Ez a bosszú az emberek elvándorlásáért?” – olvasható a nyilatkozatban.

A helyszínre rendőri és a mentőalakulat érkezett.

 

Borítókép: Egy orosz Hurrikán rakéta-sorozatvető működés közben (Forrás: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium)

Orosz annexió

Az orosz alkotmánybíróság jóváhagyta az annexiót

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.