Civileket ért rakétacsapás, többen meghaltak

Az ukrán és az orosz fél egymást vádolja a Zaporizzsjában történt támadás elkövetésével.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 09. 30. 11:55
null
Ukrajna, 2022. augusztus 4. Az orosz védelmi minisztérium által közreadott videofelvételrõl készített képen egy orosz Hurrikán rakéta sorozatvetõvel tüzelnek ukrán állásokra egy meg nem nevezett ukrajnai frontszakaszon 2022. augusztus 3-án. MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tüzérségi támadás ért egy járműoszlopot péntek reggel a dél-ukrajnai Zaporizzsja város külterületén, több mint húszan meghaltak és legalább 28–34-en megsebesültek.

Az ukrán és az orosz fél egymást vádolja a támadás elkövetésével.

Olekszandr Sztaruh, a Zaporizzsjai terület ukrán kormányzója azt mondta, hogy legalább 23 ember meghalt és 28 megsebesült egy orosz rakétacsapásban, amely egy civil járművekből álló konvojt ért a város autópiacánál.

Az áldozatok mindannyian civilek voltak

– hangsúlyozta a tisztségviselő a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

Vlagyimir Rogov, a Mi Együtt Oroszországgal mozgalom elnöke viszont a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy ukrán tüzérségi csapás ért egy tíz járműből álló konvojt, amely civileket szállított, akik a Zaporizzsjai terület „felszabadított részébe” akartak távozni. Közlése szerint legkevesebb 23-an meghaltak és 34-en megsebesültek. Az orosz illetékes szerint újabb ukrán provokáció történt.

Meggyőződésem, hogy ők (a kijevi hatóságok) az egészet kiforgatják, hogy Oroszországot vádolhassák

– mondta.

Az enerhodari orosz katonai-polgári közigazgatás tájékoztatása szerint is az ukrán fegyveres erők vették tüzérségi tűz alá Zaporizzsja város külterületét péntek reggel 7 óra körül. A robbanások helyszínén civil járművekből álló konvoj várakozott, az emberek orosz ellenőrzésű területre készültek elhagyni Zaporizzsját.

A helyi orosz kormányzat a támadást a civilek elleni terrorcselekménynek minősítette.

„Ez a konvoj Zaporizzsjából vonult ki, az emberek Enerhodarba és a Dnyeper bal partján fekvő más településekre akartak eljutni. A (területen) értetlenség és döbbenet honol. Ez a bosszú az emberek elvándorlásáért?” – olvasható a nyilatkozatban.

A helyszínre rendőri és a mentőalakulat érkezett.

 

Borítókép: Egy orosz Hurrikán rakéta-sorozatvető működés közben (Forrás: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.