Elszállították II. Erzsébet koporsóját Edinburghból

Csütörtöktől vasárnapig Londonban lehet tőle személyesen is búcsút venni.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 09. 13. 19:01
II. ERZSÉBET
Edinburgh, 2022. szeptember 12. II. Erzsébet brit királynõnek az uralkodócsalád Skóciában használatos zászlajával letakart koporsóján a skót királyi korona az edinburghi Szent Egyed-székesegyházban felállított ravatalon 2022. szeptember 12-én. A királynõ a skóciai Balmoral kastélyában hunyt el szeptember 8-án, 96 éves korában, uralkodásának 71. évében. MTI/AP/PA pool/Jane Barlow Fotó: Jane Barlow
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

II. Erzsébet koporsóját vasárnap szállították Balmoralból a skót fővárosba, és hétfő délután ravatalozták fel egy napra a skót nemzeti egyház, a Church of Scotland XIV. századi főtemplomában.

A skót kormány kedd esti tájékoztatása szerint 24 óra alatt 26 ezren rótták le kegyeletüket a múlt héten elhunyt uralkodó ravatalánál. A skót és az angol trón több mint három évszázaddal ezelőtti egyesülése óta most fordult elő első ízben, egy elhunyt brit uralkodótól Skóciában is formálisan búcsút vettek.

A királyi család lobogójával – Royal Standard – borított koporsót az edinburghi repülőtéren nyolc katona vitte lassú díszmenetben a brit királyi légierő (RAF) C–17 Globemaster típusú repülőgépének fedélzetére. A rövid repülőtéri búcsúszertartáson jelen volt Nicola Sturgeon skót miniszterelnök. A koporsót Anna hercegnő, a néhai királynő egyetlen leánya kíséri a Londonba vezető úton. A repülőgép az RAF északnyugat-londoni támaszpontján, Northoltban száll le.

II. Erzsébet királynő koporsóját innen először a Buckingham-palotába viszik, ahol III. Károly király és hitvese, Kamilla fogadja, majd szerda este átszállítják a londoni parlament legősibb épületegyüttesébe, a Westminster Hallba, ahol négy teljes napra felravatalozzák. A ravatal csütörtöktől vasárnapig lesz látogatható a nap 23 órájában.

A londoni hatóságok előzetes várakozása szerint e négy nap alatt legalább 400 ezren keresik fel II. Erzsébet királynő ravatalát. A Scotland Yard közölte: a lakosságot folyamatosan tájékoztatják, hogy milyen hosszú a sor és várhatóan mennyi időbe telik, mire a sor végén állók a Westminster Hallba érnek. A BBC brit közszolgálati médiatársaság keddi értesülése szerint a londoni városházán készültek olyan előrejelzési forgatókönyvek is, amelyek nem zárják ki, hogy bizonyos időszakokban akár 30 órát is sorban kell állniuk a látogatóknak.

A búcsúszertartás szeptember 19-én lesz a közeli Westminster-apátságban, az angol–brit monarchia ősi londoni koronázótemplomában.

A királynőt ugyanaznap a királyi család legnagyobb és legősibb angliai rezidenciáján, a London nyugati határában fekvő Windsor kastélyában helyezik végső nyugalomra, ott, ahol néhai édesapja, az 1952-ben elhunyt VI. György király és tavaly áprilisban, életének századik esztendejében meghalt férje, Fülöp edinburghi herceg is nyugszik.

III. Károly király kedden Észak-Írországba látogatott, annak a körútnak a keretében, amelynek célja, hogy az új brit uralkodó az Egyesült Királyság mindegyik nemzetét személyesen felkeresse. Észak-Írországba II. Erzsébet királynő is hivatalos volt még tavaly ősszel, de gyengélkedése miatt erre a látogatásra már nem tudott elutazni.

 

Borítókép: II. Erzsébet brit királynőnek az uralkodócsalád Skóciában használatos zászlajával letakart koporsóján a skót királyi korona az edinburghi Szent Egyed-székesegyházban felállított ravatalon 2022. szeptember 12-én. A királynő a skóciai Balmoral kastélyában hunyt el szeptember 8-án, 96 éves korában, uralkodásának 71. évében (Fotó: MTI/AP/PA pool/Jane Barlow)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.