időjárás 1°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Emelik a nők nyugdíjkorhatárát Svájcban

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.09.25. 20:35 2022.09.25. 20:36
Emelik a nők nyugdíjkorhatárát Svájcban

Svájcban vasárnap népszavazáson elfogadták a nők nyugdíjkorhatárának emelését a jelenlegi 64 évről 65 évre. Az előzetes eredmények szerint a voksolók 51 százaléka támogatta a nyugdíjalap stabilizálását szolgálni hivatott kezdeményezést.

Az általános forgalmi adó 7,7 százalékról 8,1 százalékra emelését, ami a nyugdíjak fedezetét hivatott biztosítani, a szavazópolgárok 56 százaléka támogatta.

A nyugdíjkorhatár emelésével a kormány célja a következő tíz évre biztosítani a nyugdíjalap stabilitását. Az intézkedést a demográfiai növekedés időszakában születettek nyugdíjba vonulása és a megnövekedett várható élettartam tette szükségessé.

A svájci baloldali pártok és a szakszervezetek is a nyugdíjkorhatár emelése ellen kampányoltak, azzal érvelve, hogy Svájcban előbb orvosolni kellene a nemek közti jövedelmi egyenlőtlenségeket. – Nem jó nap ez a nők számára Svájcban – mondta a nyugdíjkorhatár emelésének egyik ellenzője a svájci televízióban.

A nők nyugdíjkorhatárának emelését azonban olyan intézkedések kísérik, amelyek megkönnyítik az átállást: így a szabályozás csak 2024-ben lépne életbe, az 1961 és 1969 között született nők jobb feltételekkel korábban is nyugdíjba vonulhatnak, illetve állami támogatásban részesülnek, ha 65 éves korukig dolgoznak.

 

Borítókép: Népszavazási kampányplakátok Genfben. (Fotó: AFP/Fabrice COFFRINI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.