Észak-Korea ballisztikus rakéta indítására készülhet tengeralattjáróról

Közben amerikai–dél-koreai közös gyakorlatok kezdődnek.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 09. 24. 10:20
null
Dél-Korea, 2022. május 25. A dél-koreai védelmi minisztérium felvételén rakétát lõnek ki egy dél-koreai-amerikai közös hadgyakorlaton egy ismeretlen dél-koreai helyszínen 2022. május 25-én. A mûveletet Észak-Korea rakétaprovokációjára válaszul hajtották végre kevéssel az után, hogy Észak-Korea három rakétát indított a Japán(Keleti)-tenger irányába. MTI/AP/Dél-koreai védelmi minisztérium/ Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dél-koreai hadsereg olyan jeleket észlelt, amelyek arra utalnak, hogy Észak-Korea tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéta (SLBM) kilövésére készülhet.

„Szorosan figyelemmel kísérjük Észak-Korea SLBM-hez kapcsolódó létesítményeit és tevékenységét, és fenntartjuk a teljes készültséget” – közölte a dél-koreai hadsereg. A Yonhap dél-koreai hírügynökség szerint a kilövés előkészületeire utaló tevékenységet szeptember 21-én és 22-én észlelték az Észak-Korea keleti partvidékén fekvő Szinpóban.

A helyzetről tájékoztatták a dél-koreai elnököt, aki tengerentúli látogatásának utolsó állomásán, Kanadában tartózkodik. Az államfő utasította a hadsereget, hogy azonnal reagáljon, ha Phenjan provokációt hajt végre.

A Ronald Reagan amerikai nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó pénteken futott be Dél-Korea keleti kikötővárosába, Busanba, hogy öt év után először vegyen részt közös gyakorlatokon a Koreai-félsziget melletti vizeken. Ugyancsak pénteken egy magas rangú amerikai tisztviselő nem zárta ki, hogy Észak-Korea nukleáris kísérleteket hajthat végre Kamala Harris amerikai alelnök jövő heti dél-koreai és japán útja idején.

Észak-Korea május 7-én, három nappal Jun Szuk Jol dél-koreai elnök beiktatása előtt tesztelt egy SLBM-et Szinpo partjainál.

A Johns Hopkins Egyetem 38 North kutatócsoportja napokban készült műholdfelvételek alapján úgy vélte, hogy Észak-Korea egy új, ballisztikus rakéták szállítására alkalmas tengeralattjáró vízre bocsátására készül – közölte jelentésében a Yonhap.
 

Borítókép: A dél-koreai védelmi minisztérium felvételén rakétát lőnek ki egy dél-koreai-amerikai közös hadgyakorlaton egy ismeretlen dél-koreai helyszínen 2022. május 25-én. A műveletet Észak-Korea rakétaprovokációjára válaszul hajtották végre kevéssel az után, hogy Észak-Korea három rakétát indított a Japán (Keleti)-tenger irányába (Fotó: MTI/AP/Dél-koreai védelmi minisztérium)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.