Eurostat: Egy év alatt hatvanhat százalékkal nőtt a menedékkérők száma

Az Európai Unió statisztikai hivatalának júniusi adatai szerint Németországhoz érkezett a legtöbb kérelem.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 09. 26. 17:36
null
Friedland, 2016. április 4. Szíriai menekültek érkeznek a friedlandi fogadóállomásra a közép-németországi Göttingen közelében 2016. április 4-én. Ettõl a naptól fogva az Európai Unió és Törökország között március 18-án megkötött megállapodás értelmében a görög hatóságok által elutasított menedékkérõket és a menedékjogi kérelem benyújtásától elzárkózó illegális határátlépõket visszaküldik Törökországba, az EU-tagországok pedig cserében átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit a görög szigetekrõl visszaszállítanak Törökországba. (MTI/EPA/Swen Pförtner) Fotó: Swen Pförtner
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előző év azonos hónapjának adataihoz képest 66 százalékkal, a megelőző hónap számainál négy százalékkal többen nyújtottak be első alkalommal menedékjog iránti kérelmet júniusban az Európai Unió tagországainak illetékes hatóságainál – közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat hétfőn. A menedékkérelmek júniusi adatait ismertető jelentés szerint a vizsgált hónapban 65 645 nem uniós állampolgár fordult első alkalommal menedékjogért az illetékes tagállami hatóságokhoz. Ez az adat tavaly júniusban 39 515, májusban 63 105 volt.

A menedékkérelmek száma elsősorban a Tunéziából érkezők esetében növekedett. 

Júniusban közel ezer tunéziai kért menedékjogot az EU-ban, 82 százalékkal többen, mint májusban. A legtöbb, 8600 menedékkérő azonban továbbra Szíriából származott, majd 7705 afgán, 4705 venezuelai, 3840 kolumbiai és 3625 török állampolgár.

A vizsgált hónapban 6190 volt azok száma, akik elutasított menedékjog iráni kérelmüket megfellebbezve újra kérelmet nyújtottak be valamely tagállamban. Számuk 2021 júniusához képest két százalékkal, májushoz képest pedig egy százalékkal csökkent – írták.

Németország vette nyilvántartásba a legtöbb, szám szerint 12 315 menedékkérőt júniusban. 

Ez az EU-ban első alkalommal a menedékjog iránt folyamodók 19 százalékát tette ki. Németországot Franciaország (11 095) követte, megelőzve Spanyolországot (10 595), Ausztriát (9060) és Olaszországot (5690). Az ebben az öt tagállamban beadott kérelmek együttesen az EU-ban először menedéket kérők közel háromnegyedét (74 százalékát) tették ki.

Kiemelték: júniusban 2905, magát felnőtt kísérő nélküli kiskorúnak valló menekült nyújtott be első alkalommal menedékjog iránti kérelmet az uniós tagállamok valamelyikében. Ez a szám májushoz képest tíz százalékkal, 2021 júniusához képest pedig 63 százalékkal nagyobb. A legtöbb, felnőtt kísérő nélküli kiskorú Afganisztánból (1295), Szíriából (525), Szomáliából (175) és Pakisztánból (140) érkezett. Legtöbben közülük Ausztriában (1145), Németországban (380) és Belgiumban (320) fordultak az illetékes hatóságokhoz.

Megjegyezték továbbá: az Ukrajna elleni orosz háború február 24-i kezdetét követően megnőtt az első alkalommal menedéket kérő ukrán állampolgárok száma, a nyári hónapokra azonban mérséklődött. 

Amíg a tagállamok februárban 2370 ukrán menedékkérőt regisztráltak, addig márciusban számuk 12 885-re emelkedett. Az ukránok által beadott menedékkérelmek száma áprilisban 1510-re, májusban 1295-re, júniusban pedig 975-re csökkent. Az Ukrajnából elmenekültek közül legtöbben az unió által az orosz invázió miatt biztosított ideiglenes védelemre regisztráltak, amely könnyített eljárás útján hozzáférést biztosít egyebek mellett az uniós egészségügyi ellátáshoz, a munkaerőpiachoz és az állami oktatáshoz – tette hozzá az uniós statisztikai hivatal.

Borítókép: Szíriai menekültek érkeznek a friedlandi fogadóállomásra a közép-németországi Göttingen közelében 2016. április 4-én (Fotó: MTI/EPA/Swen Pförtner)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.