Felravatalozták II. Erzsébet királynő koporsóját

A ravatalozóhelyiség minden egyes nap 24 órán át nyitva lesz a lakosság előtt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 09. 14. 18:37
II. ERZSÉBET; TRUSS, Liz
Northolt, 2022. szeptember 14. Liz Truss brit miniszterelnök (k) várja a II. Erzsébet brit királynõ koporsóját Skóciából Angliába szállító különgépet a northolti légitámaszponton, Londonban 2022. szeptember 13-án. Az uralkodó az edinburghi Szent Egyed-székesegyházban volt felravatalozva egy napon át, miután a skóciai Balmoral kastélyában elhunyt szeptember 8-án, 96 éves korában, uralkodásának 71. évében. Szeptember 19-én vesznek végsõ búcsút a királynõtõl. MTI/AP/PA pool/Andrew Matthews Fotó: Andrew Matthews
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felravatalozták szerdán a múlt héten elhunyt brit uralkodó, II. Erzsébet királynő koporsóját a londoni parlament legősibb épületében, a Westminster Hallban. A királynőt hosszas betegeskedés után, életének 97., uralkodásának 71. évében, múlt csütörtökön érte a halál Balmoralban, a királyi család nyári skóciai rezidenciáján. Halálának pillanata óta elsőszülött fia, Károly volt trónörökös a brit uralkodó, aki III. Károly néven lépett trónra.

A koporsót szerda délután, kétnapos heves esőzést követő fátyolos napsütésben vitték a Buckingham-palotából lovak vontatta ágyútalpon a parlamenthez.

Az útvonal mentén több tízezren sorakoztak fel, és sokan tapssal adóztak az elhunyt uralkodó emlékének.

A néhai királynő koporsóját a brit monarchia és az uralkodóház lobogója, a Royal Standard borította, és tetején elhelyezték a gyémántokkal gazdagon ékesített birodalmi állami koronát (Imperial State Crown), amelyet a brit uralkodók a legjelesebb eseményeken, mindenekelőtt a parlament évenkénti megnyitóján viselnek. Az ágyútalp mögött III. Károly király és három testvére, Anna hercegnő, András yorki herceg és Eduárd, Wessex grófja haladt gyalogosan. Őket követte szintén gyalogosan Vilmos trónörökös, Károly és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, valamint Vilmos öccse, Harry, Sussex hercege.

A menet végighaladt a Buckingham-palota és az Admiralitás között húzódó, mélyvörös aszfaltjáról híres sugárúton, a Mallon, majd a királyi lovas testőrség laktanyájának árkádjait elhagyva ráfordult a londoni kormányzati negyed főutcájára, a Whitehallra. Itt elhaladt az I. világháború brit katonaáldozatainak 1920-ban emelt emlékmű, a Cenotaph mellett – ahol a királynő a háborút lezáró tűzszünet évfordulóján kilencven esztendős koráig minden évben személyesen koszorúzott –, majd megérkezett az 1097-ben emelt Westminster Hall bejáratához.

A koporsót a brit hadsereg gránátos őrezredének nyolc fiatal katonája vitte be a vállán a hatalmas, ősi parlamenti épületbe, és elhelyezte a ravatalhoz kialakított emelvényen.

A ravatalozóhelyiség a vasárnap éjfélig tartó időszakban minden egyes nap 24 órán át – esetenként egy-egy órás takarítási szünetekkel – nyitva lesz a lakosság előtt.

A londoni hatóságok előzetes várakozása szerint e négy nap alatt legalább négyszázezren keresik fel majd fel a ravatalt. A Scotland Yard közölte: a lakosságot folyamatosan tájékoztatják, hogy milyen hosszú a sor és várhatóan mennyi időbe telik, mire a sor végén állók a Westminster Hallba érnek. A londoni városházán

készültek olyan előrejelzési forgatókönyvek, amelyek nem zárják ki, hogy bizonyos időszakokban akár harminc órát is sorban kell állniuk a látogatóknak.

A sornak egy nyolc kilométeres útszakaszt jelöltek ki, amely a Westminster Halltól a Lambeth hídon át a Temze keleti, illetve déli rakpartján végighaladva túlnyúlik a Tower híd vonalán is.

A búcsúszertartás szeptember 19-én, jövő hétfőn lesz a közeli Westminster apátságban, az angol-brit monarchia ősi londoni koronázótemplomában. A királynőt ugyanaznap a királyi család legnagyobb és legősibb angliai rezidenciáján, a London nyugati határában fekvő Windsor kastélyában helyezik végső nyugalomra, ott, ahol néhai édesapja, az 1952-ben elhunyt VI. György király és a tavaly áprilisban, életének századik esztendejében meghalt férje, Fülöp edinburgh-i herceg is nyugszik.
 

Borítókép: Liz Truss brit miniszterelnök várja a II. Erzsébet brit királynő koporsóját Skóciából Angliába szállító különgépet a northolti légi támaszponton, Londonban 2022. szeptember 13-án (Fotó: MTI/AP/PA pool/Andrew Matthews)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.