időjárás 15°C Amália 2022. október 7.
logo

Forró Krisztián: Az unió szankciós politikája nem vált be

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.09.23. 15:28 2022.09.23. 15:32
Forró Krisztián: Az unió szankciós politikája nem vált be

Az Európai Unió szankciói nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, át kell értékelni őket, és el kell gondolkodni, hogyan tovább − jelentette ki Forró Krisztián, a Szövetség felvidéki magyar párt elnöke Pozsonyban, a pártnak az emelkedő energiaárakkal összefüggésben tartott sajtótájékoztatóján pénteken.

Ha a szankciós politika működne, már nem lenne háború. Viszont háború van, és egyre több szankció van, ezért mérlegelni kellene, mekkora értelme van ennek − mondta Forró Krisztián az MTI kérdésére válaszolva a sajtótájékoztatón. 

Rámutatott: az ukrajnai háborús helyzetet minél hamarabb, tárgyalásos úton meg kell oldani, ám ha szankciókkal tönkretesszük a saját gazdaságunkat, nem fogunk tudni segíteni Ukrajnának sem.

A Szövetség elnöke egy aktuális közvélemény-kutatás eredményeiből idézve elmondta: Szlovákiában a lakosság 75 százaléka aggódik a közelgő tél előtt a várható rezsiszámlák miatt, s eközben a pozsonyi kormány csak most kezd gondolkodni valamilyen megoldáson, s nem tudja megmondani, hogy mennyibe fog kerülni jövőre az áram és a fűtés.

Élesztős Pál, a Szövetség energetikai szakértője elmondta: a kormány egyik idevágó dokumentuma szerint az áram ára januárban a jelenlegi tizenkétszerese lehet, s egy ilyen forgatókönyv bekövetkezte a lakosság széles rétegeinek teljes anyagi ellehetetlenülését hozná magával. Rámutatott: ez részben annak következménye, hogy a gáz és az áram ára egymáshoz van kötve, ezért a Szövetség ezeknek az áraknak az elkülönítését javasolja.

Forró Krisztián felidézte, hogy a Szövetség már februárban előállt több, az energiaárak emelkedésének mérséklését célzó megoldással, köztük egy kompenzációs alap létrehozásának ötletével, illetve az energiaárak áfatartalmának a jelenlegi egyharmadára való csökkentésével.

Ezek a javaslatok ma is segítenének, de már nem elégségesek, további intézkedésekre van szükség − világított rá Forró Krisztián. Hangsúlyozta: 

ezért arra szólítják fel a kormányt, hogy azonnal, de legkésőbb október 15-ig vezessen be ársapkát az energiaárakra a lakosságnak, az önkormányzatoknak, illetve a vállalkozóknak, és azonnal kezdjen tárgyalásokat uniós partnereivel a gáz és az áram árának uniós szintű szétválasztásáról.

Forró Krisztián kiemelte: bár a helyzet nem egyszerű, azonnali megoldásokra van szükség, ezért elutasítják annak lehetőségét, hogy a pozsonyi kormány politikai megfontolásokból az október végén esedékes helyhatósági és megyei választások utánra halassza a témával való foglalkozást, illetve azokat a terveket is, amelyekről már most tudni lehet, hogy az energiaárakban nem orvosolnák az önkormányzatok és a vállalkozók helyzetét sem.

Borítókép: Forró Krisztián, a Szövetség párt elnöke (j) és Élesztős Pál, a párt energetikai szakértője (Forrás: Facebook)

Háború Ukrajnában

Zajceve elfoglalásáról tett bejelentést az orosz katonai szóvivő

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.