Földrengés pusztított a kínai Szecsuan tartományban

Sokan meghaltak, a sérültek száma is több százra tehető.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 09. 06. 12:31
null
Mohszi, 2022. szeptember 6. A Hszinhua kínai hírügynökség által közreadott képen a mentõalakulat tagjai sebesültekkel kelnek át egy folyón a szecsuani földrengés után a Luting megyei Mohsziban 2022. szeptember 5-én. A 6,8-as erõsségû rengés halálos áldozatainak száma 65-re emelkedett, a sérültek száma csaknem 250, több tucatnyian válságos állapotban vannak. A földmozgás által elzárt területen rekedt több mint 200 ember kimentése folyamatban van. MTI/AP/Hszinhua Fotó: Cseng Hszüe-Li
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatvanötre emelkedett a délnyugat-kínai Szecsuan tartományban hétfőn pusztító súlyos földrengés halálos áldozatainak száma – jelentette a pekingi állami média kedden.

Csaknem 250 sérültet ápolnak, több tucatnyian válságos állapotban vannak. A mentőalakulatok tovább dolgoznak a földrengés által elzárt területen rekedt több mint kétszáz ember kimentésén, a hozzájuk vezető utak megtisztításán, a távközlési összeköttetés, az áram- és vízszolgáltatás helyreállításán, és élelmiszer-utánpótlást juttatnak a 6,8-as erősségű földmozgás károsultjainak.

A 2017 óta tapasztalt legsúlyosabb földrengés hétfőn déltájban érte Szecsuant, epicentruma a tartomány nyugati részén, Luding megyében, hegyvidéki területen volt, de az onnan több száz kilométerre fekvő Sanhszi és Kujcsou tartományokban is érezhető volt.

Az állami televízió szerint 243 ház összedőlt, több mint 13 ezer pedig különböző mértékű károkat szenvedett. Négy szálloda és több száz lakás is megrongálódott. Több városban megszakadt az áramszolgáltatás, országutakban, kisebb vízerőművekben is károk keletkeztek.

Szecsuanban gyakoriak a földrengések, különösen a tartomány nyugati, hegyvidéki, szeizmikusan aktív területén, mely a Tibeti-fennsík keleti szélével határos. Az elmúlt évtizedek legsúlyosabb katasztrófája a 2008-as, 8-as erősségű vencsuani földrengés volt, amelyben csaknem hetvenezer ember veszítette életét.

 

Borítókép: A Hszinhua kínai hírügynökség által közreadott képen a mentőalakulat tagjai sebesültekkel kelnek át egy folyón a szecsuani földrengés után a Luting megyei Mohsziban 2022. szeptember 5-én. (Fotó: MTI/AP/Hszinhua)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.