Ismét buszokkal érkeztek migránsok Washingtonba

Az akciót egyes déli államok kormányzó szervezték figyelemfelhívásként, Kamala Harris alelnök viszont kötelességszegésnek nevezte.

Forrás: MTI2022. 09. 17. 19:09
HARRIS, Kamala; ABBOTT, Greg
Washington, 2022. szeptember 15. Két busszal szállított dél- és közép-amerikai illegális bevándorlók érkeznek Kamala Harris amerikai alelnök hivatalos washingtoni rezidenciájához, az Egyesült Államok Haditengerészeti Obszervatóriumához 2022. szeptember 15-én. A legfeljebb száz migránst az illegális bevándorlást ellenzõ Greg Abbott texasi kormányzó buszoztatta a texasi Eagle Passból az alelnöki rezidenciához. MTI/EPA/Jim Lo Scalzo Fotó: Jim Lo Scalzo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Illegális bevándorlókat szállítva újabb buszok érkeztek Washingtonba és New Yorkba az Egyesült Államok déli határáról szombaton. Az akciót egyes déli államok kormányzói szervezték figyelemfelhívásként, Kamala Harris alelnök viszont kötelességszegésnek nevezte. 

A fővárosban, Washingtonban a busz mintegy ötven migránst közvetlenül Kamala Harris rezidenciájánál tett le, ők többségükben Venezuelából érkeztek. 

Humanitárius szervezetek alkalmazottai az érkezőket azonnal egy helyi menedékhelyre szállították. 

New Yorkba szombaton reggel három busz érkezett Texasból illegális határátlépőkkel. Az állam kormányzóhelyettese a Fox News televízió adásában úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államok déli határánál szükséghelyzet alakult ki. Hozzátette, hogy ezt akarják jelezni a demokrata vezetőknek, és ezért még további buszokat indítanak útnak. 

Ezen a héten első alkalommal repülővel is érkeztek a keleti partra migránsok, őket Ron DeSantis floridai kormányzó szervezésében utaztatták. 

Ötvenen az Egyesült Államok északkeleti partvidékéhez közeli, Massachusetts államhoz tartozó szigetre, Martha’s Vineyardra érkeztek, amely közkedvelt pihenőhelye a demokrata elitnek: többek között Barack Obama korábbi elnök 12 millió dollárért vásárolt ingatlana is ott található. Az érkezőket a szűkös ellátási lehetőségekre hivatkozva pénteken átszállították a parti őrség szárazföldön található támaszpontjára.

HARRIS, Kamala; ABBOTT, Greg
Fotó: Jim Lo Scalzo

DeSantis kormányzó pénteken Daytona Beachben, egy sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy ez még csak a kezdet, és minden pennyt felhasználnak a 12 millió dollárból, amelyet Florida költségvetésében migránsok áttelepítésére különítettek el. Kamala Harris a republikánusok figyelemfelhívó akciójával kapcsolatban egy pénteki interjúban azt mondta, hogy DeSantis és Greg Abbott texasi kormányzó kötelezettségszegést követ el, és játékot űz a migránsokkal. A Fehér Ház szóvivője pénteken úgy fogalmazott, hogy a republikánus kormányzók a demokrata irányítású városokba küldött migránsokat személyes vagyontárgyukként kezelik. Karinne Jean-Pierre politikai látványosságnak mondta az akciót, aminek egyetlen célja, hogy káoszt és megosztottságot teremtsen.

Alelnökként Kamala Harris feladata a határőrizet biztosítása, továbbá az illegális bevándorlás kiváltó okainak kezelése a kibocsátó országokban, többségében a közép-amerikai államokban.

A déli határokon kialakult helyzettel kapcsolatban az alelnök múlt vasárnap egy televíziós interjúban kijelentette, hogy az Egyesült Államok és Mexikó közötti határ őrizete biztosított.

Texas kormányzója, valamint Arizona és legutóbb Florida állam vezetője az elmúlt hetekben több tucat buszt küldött New Yorkba, Washingtonba és Chicagóba. Az összesítések szerint mostanra átlépte a tízezret azon migránsok száma, akiket a déli határról figyelemfelhívásként utaztattak az északkeleti, magukat befogadó, menedékhelynek nevező városokba. Texas kormányzója, Greg Abbott azzal érvelt, hogy a vezetése alatt álló állam túlterhelt, a hatalomban ülőknek Washingtonban és New Yorkban szembesülniük kell a határválság valóságával.

Egy nyáron készült közvélemény-kutatás szerint az amerikaiak többsége inváziónak tartja, ami a határon folyik. 

Az NPR/Ipsos augusztus közepén publikált reprezentatív felmérése szerint így nyilatkozott a lakosság 53 százaléka, pártszimpátia szerinti bontásban pedig a republikánus választók 76, illetve a demokrata szavazók 41 százaléka.

Tavaly október óta meghaladta a kétmilliót a regisztrált illegális határátlépések száma az Egyesült Államok déli, Mexikóval szomszédos határszakaszán, és az érkezők túlnyomó többségét a jelenlegi szabályok szerint nem lehet visszaküldeni. Az Egyesült Államok vám- és határőrségének legutóbbi – augusztusban kiadott – hivatalos adatai szerint tavaly október és idén július vége között 1 946 780 illegális határátlépést regisztráltak. A tíz hónap alatti belépések száma így meghaladta a korábbi teljes év 1 734 686 határsértését, ami pedig szintén történelmi rekord volt.

 

Borítókép: Két busszal szállított dél- és közép-amerikai illegális bevándorlók érkeznek Kamala Harris amerikai alelnök hivatalos washingtoni rezidenciájához, az Egyesült Államok Haditengerészeti Obszervatóriumához 2022. szeptember 15-én (Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.