időjárás 3°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

Karavánt szerveznek, tömegesen törnének be a migránsok az EU-ba

Forrás: V4NA HÍRÜGYNÖKSÉG
2022.09.25. 15:47 2022.09.25. 16:24
Karavánt szerveznek, tömegesen törnének be a migránsok az EU-ba

Rengeteg migráns kezdett gyülekezni az unió külső határai közelében található török városban, miután egy Telegram-csatornán felhívás jelent meg, ami az Európai Unióba való azonnali belépésre szólított fel. A szervezők szerint akár százezer ember is megjelenhet a kijelölt találkozóhelyen, hogy együtt próbáljanak meg áttörni a határon - olvasható a V4NA Hírügynökség cikkében.

Szíriai menekültek tömegei gyülekeznek Törökországban egy konvojban, amelyet a szervezők a Fény karavánjának neveztek el. A céljuk, hogy az akár százezres tömeg segítségével betörjenek az Európai Unióba – olvasható a V4NA hírügynökség cikkében.

A szíriaiak szeptember eleje óta készítik az út terveit egy Telegram-csatornán keresztül, amelynek már több mint 85 000 tagja van. A szervezők, akikről úgy vélik, hogy maguk is szíriaiak, azt mondták az embereknek, hogy hozzanak magukkal hálózsákokat, sátrakat, mentőmellényeket, vizet, konzerveket és elsősegélycsomagokat. A karaván tényleges létszáma nem ismert, de a szervezők szerint körülbelül százezer embert érkezhet a kijelölt időpontig a törökországi Edirne városába.

A Telegram-csoport néhány tagja aggodalmának adott hangot, hogy ha elfogják őket, visszatoloncolják-e őket Szíriába. Khairu, a csoport egyik hangadója azt mondta, hogy a deportálás a legvalószínűbb, ha letartóztatják őket, de ő teljesen felkészült erre.

A karaván továbbá felszólította az ENSZ-t, hogy védje meg a szíriai menekülteket a fizikai, pszichológiai és politikai bántalmazás minden formájától. Felszólítják továbbá a szíriai ideiglenes kormányt, hogy kommunikáljon az EU-val, hogy az megnyissa a kapuit e konvoj előtt vagy találjon azonnali megoldást a menekültek problémáira.

Yuko Narushima, az ENSZ menekültügyi ügynökségének (UNHCR) szóvivője elmondta, hogy az ügynökség tudomást szerzett a közösségi médiában közzétett bejelentésekről, amelyek célja, hogy Törökországból az EU felé irányuló nagyszámú embertömegeket mozgassanak meg, de az általa képviselt szervezet semmilyen formában nem vesz részt ebben az akcióban, és nem is bátorítja a karaván szervezőit.

Aggódunk azok biztonságáért és jólétéért, akik úgy döntenek, hogy részt vesznek ebben a megmozdulásban, amely a világ hasonló szervezett megmozdulásaival kapcsolatos korábbi tapasztalatok alapján valószínűleg kockázatos és veszélyes lenne

– mondta a szóvivő.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Erwin Scheriau)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.