időjárás -1°C Ingrid , Ágota 2023. február 5.
logo

Kínába látogat az orosz biztonsági tanács titkára

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.09.18. 11:02 2022.09.18. 11:17
Kínába látogat az orosz biztonsági tanács titkára

Kínába látogat Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára, hogy hétfőtől biztonsági kérdésekről folytasson konzultációkat − közölte vasárnap az orosz biztonsági tanácsi apparátus sajtószolgálata.

Patrusev Jang Csie-csivel, a Kínai Kommunista Párt központi bizottsága politikai hivatalának tagjával, a párt vezető külügyi tisztségviselőjével a stratégiai stabilitásról, a pártban hasonló tisztséget betöltő Kuo Seng-kunnal pedig az igazságszolgáltatásról és a közrendről fog tárgyalni.

Patrusev rendszeresen találkozik kínai kollégáival. A legutóbbi, Janggal május 25-én Moszkvában folytatott konzultációról kiadott közlemény szerint a felek készen állnak a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésére a nemzeti, a regionális és a globális biztonság, valamint az igazságos világrend védelme érdekében. 

Az orosz biztonsági tanács titkára Kuóval legutóbb 2019 decemberében Pekingben folytatott kétoldalú eszmecserét.

Az orosz Távol-Keleten szeptemberben megtartott Vosztok–2022 hadgyakorlaton kínai csapatok is részt vettek. A vlagyivosztoki Keleti Gazdasági Fórumra elutazott népes kínai küldöttséget Li Csan-su, a Kínai Népköztársaság országos népi kongresszusa állandó bizottságának elnöke vezette.

Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök pénteken a Sanghaji Együttműködési Szervezet szamarkandi csúcstalálkozója alkalmából külön is tárgyalt egymással. A két vezető legutóbb februárban Pekingben tartott egyeztetést, röviddel azt megelőzően, hogy Oroszország megindította az Ukrajna elleni invázióját. Az orosz elnök látogatása alkalmából aláírt megállapodás értelmében a felek közötti kapcsolatoknak nincsenek határai.

Borítókép: Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonság tanács titkára (Fotó: AFP)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.