időjárás -4°C Gerda , Martina 2023. január 30.
logo

Lerótta kegyeletét a királynő ravatalánál az új-zélandi miniszterelnök

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.09.16. 17:15 2022.09.16. 17:26
Lerótta kegyeletét a királynő ravatalánál az új-zélandi miniszterelnök

Lerótta kegyeletét Jacinda Ardern új-zélandi kormányfő pénteken a múlt héten elhunyt II. Erzsébet királynő ravatala előtt a londoni parlament legősibb épületében, a Westminster Hallban. 

Ardern szombaton találkozik Liz Truss brit kormányfővel is, aki a hét vége folyamán több olyan állam- és kormányfőt fogad majd, aki az elhunyt uralkodó hétfői temetésére érkezik Londonba. 

A Downing Street közlése szerint szombaton Truss találkozik még Anthony Albanese ausztrál miniszterelnökkel, vasárnap pedig fogadja Joe Biden amerikai elnököt, Justin Trudeau kanadai miniszterelnököt, Micheal Martin ír kormányfőt és Andrzej Duda lengyel államfőt.

A Westminster Hallban felállított ravatal hétfő hajnalig látogatható, és a várakozások szerint addig összesen 750 ezren járulnak majd a néhai uralkodó koporsójához. A brit kulturális, sport- és médiaügyi minisztérium létrehozott a YouTube videómegosztó portálon egy külön csatornát, amely élőben, valós időben jelzi a sor mindenkori hosszát. Péntek délelőtt a londoni hatóságok átmenetileg le is zárták a ravatalhoz vezető sort a hatalmasra duzzadt tömeg miatt. 

Becslések szerint több mint fél napig tart, mire a sor végén állók a ravatalhoz érnek.

David Beckham, az angol labdarúgó-válogatott volt csapatkapitánya is beállt a több kilométeres sorba, hogy lerója kegyeletét. A futballsztár elmondta, hajnali 2 óra körül csatlakozott a sorhoz, és több mint 13 órát várakozott.
Borítókép: A londoni Westminster-csarnokban felravatalozott II. Erzsébet királynő előtt róják le kegyeletüket az emberek 2022. szeptember 15-én (Fotó: MTI/AP/AFP pool/Odd Andersen)

Elhunyt II. Erzsébet

„El tudják képzelni Joe Bident egy buszon?”

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.