Lerótta kegyeletét a királynő ravatalánál az új-zélandi miniszterelnök

Liz Truss fogadja a hétvégén azokat az állam- és kormányfőket, akik II. Erzsébet királynő temetésére érkeznek.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 09. 16. 17:15
II. ERZSÉBET
London, 2022. szeptember 15. A londoni Westminster-csarnokban felravatalozott II. Erzsébet királynõ elõtt róják le kegyeletüket az emberek 2022. szeptember 15-én. A szeptember 8-án, 96 éves korában, uralkodásának 71. évében elhunyt királynõt négy napra, a szeptember 19-i temetésig ravatalozták fel a történelmi csarnokban. MTI/AP/AFP pool/Odd Andersen Fotó: Odd Andersen
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lerótta kegyeletét Jacinda Ardern új-zélandi kormányfő pénteken a múlt héten elhunyt II. Erzsébet királynő ravatala előtt a londoni parlament legősibb épületében, a Westminster Hallban. 

Ardern szombaton találkozik Liz Truss brit kormányfővel is, aki a hét vége folyamán több olyan állam- és kormányfőt fogad majd, aki az elhunyt uralkodó hétfői temetésére érkezik Londonba. 

A Downing Street közlése szerint szombaton Truss találkozik még Anthony Albanese ausztrál miniszterelnökkel, vasárnap pedig fogadja Joe Biden amerikai elnököt, Justin Trudeau kanadai miniszterelnököt, Micheal Martin ír kormányfőt és Andrzej Duda lengyel államfőt.

A Westminster Hallban felállított ravatal hétfő hajnalig látogatható, és a várakozások szerint addig összesen 750 ezren járulnak majd a néhai uralkodó koporsójához. A brit kulturális, sport- és médiaügyi minisztérium létrehozott a YouTube videómegosztó portálon egy külön csatornát, amely élőben, valós időben jelzi a sor mindenkori hosszát. Péntek délelőtt a londoni hatóságok átmenetileg le is zárták a ravatalhoz vezető sort a hatalmasra duzzadt tömeg miatt. 

Becslések szerint több mint fél napig tart, mire a sor végén állók a ravatalhoz érnek.

David Beckham, az angol labdarúgó-válogatott volt csapatkapitánya is beállt a több kilométeres sorba, hogy lerója kegyeletét. A futballsztár elmondta, hajnali 2 óra körül csatlakozott a sorhoz, és több mint 13 órát várakozott.
Borítókép: A londoni Westminster-csarnokban felravatalozott II. Erzsébet királynő előtt róják le kegyeletüket az emberek 2022. szeptember 15-én (Fotó: MTI/AP/AFP pool/Odd Andersen)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.