időjárás 5°C Virgil 2022. november 27.
logo

Lezárták a sort II. Erzsébet ravatalához a hatalmas tömeg miatt

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.09.16. 12:45 2022.09.16. 14:22
Lezárták a sort II. Erzsébet ravatalához a hatalmas tömeg miatt

A londoni hatóságok pénteken lezárták a múlt héten elhunyt II. Erzsébet királynő ravatalához vezető sort a hatalmasra duzzadt tömeg miatt. 

Becslések szerint jelenleg több mint fél napig tart, mire a sor végén állók a ravatalhoz érnek.

 A búcsúztatási rendezvények összehangolásáért felelős brit kulturális, sport- és médiaügyi minisztérium pénteken késő délelőtt közölte, hogy legalább hat órán át nem lehet beállni a ravatal előtti sorba, mert a kelet-londoni Southwark Park, ahol a sor számára előre kijelölt útvonal véget ér, teljesen megtelt. 

II. Erzsébet királynőt hosszas betegeskedés után, életének 97., uralkodásának 71. évében, múlt csütörtökön érte a halál Balmoralban, a királyi család nyári skóciai rezidenciáján. Halálának pillanata óta elsőszülött fia, Károly volt trónörökös a brit uralkodó III. Károly néven. A néhai királynő koporsóját szerda este ravatalozták fel a londoni parlament legősibb épületében, az 1097-ben épült Westminster-csarnokban.

II. ERZSÉBET
A londoni Westminster-csarnokban felravatalozott II. Erzsébet királynő előtt róják le kegyeletüket az emberek. Fotó: Leon Neal

A ravatalozóhelyiség hétfő hajnalig látogatható, és a várakozások szerint addig legalább négyszázezren keresik fel II. Erzsébet királynő ravatalát. A brit kulturális, sport- és médiaügyi minisztérium a YouTube videómegosztó portálon létrehozott egy külön csatornát, amely élőben, valós időben jelzi a sor mindenkori hosszát. A csatorna – amely a Her Majesty The Queen’s Lying-in-State/Queue Tracker címen kereshető fel – pénteken azt mutatta, hogy a sor hozzávetőleg nyolc kilométer hosszú, és a világhírű Tower híd déli hídfőjén is messze túlnyúlik, elérve az előre kijelölt végpontot, a kelet-londoni Southwark Parkot. A tárca pénteki becslése szerint azoknak, akik jelenleg a sor végén állnak, legalább 14 órába telik, mire a ravatalhoz érnek. 

A minisztérium közölte, hogy a Southwark Parkban kialakított várakozási terület megtelt, és további intézkedésig – de legalább hat órán keresztül – nem lehet beállni a sorba. A közleményben a minisztérium kérte, hogy a sor újbóli megnyitásáig senki ne kísérelje meg a bejutást a park kijelölt területére.

A búcsúszertartás szeptember 19-én, jövő hétfőn lesz a Westminster Hallhoz közeli Westminster-apátságban, az angol-brit monarchia ősi londoni koronázótemplomában, kétezer meghívott vendég, köztük külföldi állam- és kormányfők jelenlétében. Több európai monarchia uralkodói is jelezték, hogy részt vesznek a szertartáson. A néhai uralkodó koporsóját hétfő este a királyi család legnagyobb és legősibb rezidenciáján, a Londontól 25 kilométerre nyugatra emelkedő, csaknem ezeréves windsori kastély kápolnájában helyezik végső nyugalomra.

II. ERZSÉBET
Sorban állnak az emberek II. Erzsébet ravatalához. Fotó: Christophe Ena

Borítókép: Sorban állnak emberek a Temze partján, a parlamenttel átellenben, hogy leróják kegyeletüket a londoni Westminster-csarnokban felravatalozott II. Erzsébet királynő előtt 2022. szeptember 15-én (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)
 

Elhunyt II. Erzsébet

„El tudják képzelni Joe Bident egy buszon?”

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.