Lezárták a sort II. Erzsébet ravatalához a hatalmas tömeg miatt

Kérték az embereket, hogy a további intézkedésig ne kíséreljék meg a bejutást a várakozási területre.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 09. 16. 12:45
II. ERZSÉBET
London, 2022. szeptember 16. Sorban állnak emberek a Temze partján, a parlamenttel átellenben, hogy leróják kegyeletüket a londoni Westminster-csarnokban felravatalozott II. Erzsébet királynõ elõtt 2022. szeptember 15-én. A szeptember 8-án, 96 éves korában, uralkodásának 71. évében elhunyt királynõt négy napra, a szeptember 19-i temetésig ravatalozták fel a történelmi csarnokban. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A londoni hatóságok pénteken lezárták a múlt héten elhunyt II. Erzsébet királynő ravatalához vezető sort a hatalmasra duzzadt tömeg miatt. 

Becslések szerint jelenleg több mint fél napig tart, mire a sor végén állók a ravatalhoz érnek.

 A búcsúztatási rendezvények összehangolásáért felelős brit kulturális, sport- és médiaügyi minisztérium pénteken késő délelőtt közölte, hogy legalább hat órán át nem lehet beállni a ravatal előtti sorba, mert a kelet-londoni Southwark Park, ahol a sor számára előre kijelölt útvonal véget ér, teljesen megtelt. 

II. Erzsébet királynőt hosszas betegeskedés után, életének 97., uralkodásának 71. évében, múlt csütörtökön érte a halál Balmoralban, a királyi család nyári skóciai rezidenciáján. Halálának pillanata óta elsőszülött fia, Károly volt trónörökös a brit uralkodó III. Károly néven. A néhai királynő koporsóját szerda este ravatalozták fel a londoni parlament legősibb épületében, az 1097-ben épült Westminster-csarnokban.

II. ERZSÉBET
A londoni Westminster-csarnokban felravatalozott II. Erzsébet királynő előtt róják le kegyeletüket az emberek. Fotó: Leon Neal

A ravatalozóhelyiség hétfő hajnalig látogatható, és a várakozások szerint addig legalább négyszázezren keresik fel II. Erzsébet királynő ravatalát. A brit kulturális, sport- és médiaügyi minisztérium a YouTube videómegosztó portálon létrehozott egy külön csatornát, amely élőben, valós időben jelzi a sor mindenkori hosszát. A csatorna – amely a Her Majesty The Queen’s Lying-in-State/Queue Tracker címen kereshető fel – pénteken azt mutatta, hogy a sor hozzávetőleg nyolc kilométer hosszú, és a világhírű Tower híd déli hídfőjén is messze túlnyúlik, elérve az előre kijelölt végpontot, a kelet-londoni Southwark Parkot. A tárca pénteki becslése szerint azoknak, akik jelenleg a sor végén állnak, legalább 14 órába telik, mire a ravatalhoz érnek. 

A minisztérium közölte, hogy a Southwark Parkban kialakított várakozási terület megtelt, és további intézkedésig – de legalább hat órán keresztül – nem lehet beállni a sorba. A közleményben a minisztérium kérte, hogy a sor újbóli megnyitásáig senki ne kísérelje meg a bejutást a park kijelölt területére.

A búcsúszertartás szeptember 19-én, jövő hétfőn lesz a Westminster Hallhoz közeli Westminster-apátságban, az angol-brit monarchia ősi londoni koronázótemplomában, kétezer meghívott vendég, köztük külföldi állam- és kormányfők jelenlétében. Több európai monarchia uralkodói is jelezték, hogy részt vesznek a szertartáson. A néhai uralkodó koporsóját hétfő este a királyi család legnagyobb és legősibb rezidenciáján, a Londontól 25 kilométerre nyugatra emelkedő, csaknem ezeréves windsori kastély kápolnájában helyezik végső nyugalomra.

II. ERZSÉBET
Sorban állnak az emberek II. Erzsébet ravatalához. Fotó: Christophe Ena

Borítókép: Sorban állnak emberek a Temze partján, a parlamenttel átellenben, hogy leróják kegyeletüket a londoni Westminster-csarnokban felravatalozott II. Erzsébet királynő előtt 2022. szeptember 15-én (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.