időjárás 4°C Ignác 2023. február 1.
logo

Lyonban sem a lakosok, sem a turisták biztonsága nem garantált + videó

Forrás: V4NA hírügynökség
2022.09.14. 12:30 2022.09.14. 13:42
Lyonban sem a lakosok, sem a turisták biztonsága nem garantált + videó

Az utóbbi pár hónapban rendkívül feszültté vált a viszony Lyon polgármestere és a belügyminiszter között, a két politikus egymást okolja a megromlott közbiztonság miatt. Mindeközben a városban olyan rossz lett a helyzet, hogy a francia szállodai és éttermi szakszövetség szerint a gasztronómia fővárosának tartott Lyonban sem a lakosok, sem a turisták biztonsága nem garantált – olvasható a V4NA hírügynökség cikkében.

Nem csillapodnak az indulatok Lyonban, a gasztronómia fellegvárának tartott francia nagyvárosban ugyanis az utóbbi időben rendkívüli módon megromlott a közbiztonság, ami miatt éles ellentét alakult ki a belügyminiszter és a város zöldpárti polgármestere között.

A rendkívüli helyzetről az UMIH nevű francia szállodai és éttermi szakszövetség számolt be, egy, a sajtónak eljuttatott közleményben azt írták, hogy a városban olyan mértékben megromlott a közbiztonság, hogy

már sem a lakosok, sem a turisták nincsenek biztonságban, de a vendéglátásban dolgozók is napról napra egyre kevésbé érzik magukat biztonságban. 

Az UMIH egyértelműen elítéli a lyoni zöldpárti városvezetés cselekvésének és reagálásának hiányát a növekvő problémával szemben. Az szövetség ezért sürgős tárgyalásokat szeretne a városvezetéssel és a hatóságokkal a probléma megoldása érdekében. 

Azt szeretnék, hogy a vendéglátásban dolgozók jó körülmények között, baráti szellemben gyakorolhassák szakmájukat. Hozzáteszik, hogy a szálloda- és vendéglátó szektor fontos része Lyon imázsának, ám a városról alkotott kép az utóbbi időben erősen megromlott országszerte és külföldön egyaránt.

A városban olyan rossz a helyzet, hogy idén áprilisban a no-go zónaként ismertté vált La Guillotière nevű kerülettel szemléltette a német televízió a megromlott franciaországi közbiztonságot. 

A ZDF (Zweites Deutsches Fernsehen) nevű csatorna a bűnözésről ismert kerületen keresztül mutatta be a problémát, amellyel az áprilisi elnökválasztás idején a francia ellenzéki politikusok és a jobboldali média is sokat foglalkozott. 

A mindennapokban jelen lévő bűnözést mi sem mutatja jobban, mint az, hogy a 7. kerületben lévő Gabriel Péri téren az egyik ház falában elrejtett tapétavágót talált az egyik rendőr, épp a kamerák szeme láttára. A rendőr a német riporterek kérdésére elárulta, hogy a kerületben használt klasszikus fegyverről van szó, ami feltételezhetően valamelyik környékbeli tolvajé lehet. 

A stábnak nyilatkozott egy helyi lakos is, aki arról számolt be, hogy a környék az állandó zaj miatt élhetetlenné vált és, bár megnövelték a kerületben a rendőri jelenlétet, mégsem érzik magukat biztonságban. Két másik lakos arról beszélt, hogy a környéken megtelepedett észak-afrikai migránsok miatt már nem érzik magukénak a lakóhelyüket.

Lyon megromlott közbiztonságáról hírügynökségünk is többször beszámolt már, és tulajdonképpen elismerte ezt a belügyminiszter és a város zöldpárti polgármestere is, megoldást azonban egyelőre nem sikerült találniuk. A belügyminisztérium bűnügyi statisztikái szerint Lyon egyike a legveszélyesebb francia városoknak, Párizs és Marseille után a harmadik helyen áll, és a városnak otthont adó Rhône megyében a tavalyi évben szintén jelentősen megnőtt a bűncselekmények száma – írja a V4NA hírügynökség.

A kialakult helyzet miatt igencsak feszültté vált a viszony a fent említett két politikus között, de csak egymásra mutogatnak. A miniszter a minap tett látogatást a városban és a polgármesterrel történt, alig több mint egy órás megbeszélését követően kijelentette, hogy a városban több önkormányzati rendőrre és nagyobb számú térfigyelő kamerára lenne szükség, ám erre a városvezetés nem hajlandó. Gérald Darmanin összehasonlításképp megemlítette, hogy Lyonban csupán harmadannyi térfigyelő kamera van, mint a szintén magas bűnözési rátájú Marseille-ben.

A V4NA hírügynökség cikke szerint a belügyminiszter kritikájára reagált Lyon polgármestere, Grégory Doucet, aki arról számolt be, hogy napi szinten dolgoznak azon, hogy biztosítsák a város lakosainak nyugalmát. Elmondása szerint eddig 103 önkormányzati rendőrt vettek fel és a városvezető a mandátuma lejártáig 365-re kívánja növelni a létszámot.

Borítókép: Christophe Castaner francia belügyminiszter (középen) a helyszínen, Romans-sur-Isere-ben 2020. április 4-én, miután egy késes támadó két embert megölt, hetet pedig megsebesített a délkelet-franciaországi Lyon közelében fekvő városban (Fotó: MTI/EPA/Alex Martin)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.