Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország

Lapozó: Háborús gazdaságra áll át Franciaország

Több mint nyolcezer rendőrt és csendőrt toboroz Franciaország · Lift helyett lépcsőhasználatot ír elő a spanyol kormány · Dániába menekül a svédországi cukorgyártó cég · Háborús gazdaságra áll át Franciaország.

MAGYAR NEMZET
2022. 09. 08. 14:25
Párizs, 2015. november 26. Párizs belvárosának látképe jobbról az Eiffel-toronnyal 2015. november 26-án. (MTI/EPA/Ian Langsdon) Fotó: Ian Langsdon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint nyolcezer rendőrt és csendőrt toboroz Franciaország 

Gérald Darmanin francia belügyminiszter szerdán ismertette a minisztertanács előtt a belügyminisztérium középtávú, ötéves fejlesztéséről szóló orientációs és programozási törvényjavaslat módosított változatát. A törvényjavaslatban foglaltak megvalósítása 15 milliárd euróba kerül majd a francia államnak. A közbiztonságra vonatkozó passzusban szerepel a nemzeti rendőrség és csendőrség állományának további bővítése. Emmanuel Macron elnökségének első öt éve alatt már tízezer fővel erősítették meg a francia rendfenntartók létszámát. 

A következő öt évben ezt az építkezést folytatná a minisztérium további 8500 rendőr és csendőr toborzásával, közülük háromezret már 2023-tól hadrendbe állítana. A végső cél, hogy Macron korábbi ígérete szerint 2030-ra megduplázzák a bűnüldöző szervek járőröző és helyszínre kiszálló tagjainak a számát. A törvényjavaslat szövege ezért tizenegy új mobil rendőrségi egység létrehozásáról is rendelkezik. 

Hat mobilosztagot a bűnözők által uralt városokban, Lille-ben, Lyonban, Perpignanban, Montpellier-ben, Nizzában és Marseille-ben alkalmaznának állandó jelleggel. A fennmaradó ötöt pedig diszkréten vetnék be ott, ahol éppen szükség van rájuk az ország bármely pontján. A tervezet kétszáz új csendőrdandár létrehozására is javaslatot tesz. Az előirányzott költségvetés felét azonban kizárólag a belügyminisztérium szervezeteinek a digitális fejlesztésére fordítják majd.

Forrás: valeursactuelles.com , cnews.fr

Lift helyett lépcsőhasználatot ír elő a spanyol kormány

Lift helyett használjanak lépcsőt, egyebek mellett ez az előírás szerepel a spanyol kormány új energiatakarékossági csomagjában. A szocialisták szeptember végére véglegesítik az újabb készenléti- és energiamegtakarítási tervet, amelynek elkészítéséhez ezúttal az autonóm régiók, a városi tanácsok, az ipar- és energiaszektor, továbbá a fogyasztók javaslatait is meghallgatják. 

Az állampolgárokra vonatkozó spórolási javaslatok között szerepel majd egyebek mellett, hogy a társasházakban élők lift helyett lépcsőzzenek fel az emeletre, ugyanis ezzel rengeteg energia takarítható meg. A kormány emellett mindenkit arra buzdít, hogy hozzon létre kisebb energiaközösségeket a spórolás érdekében, illetve aki megteheti, használja a saját maga által termelt energiát, például vásároljon napelemeket. 

Utóbbival akár 60 százalékos vagy ennél is magasabb megtakarítást lehet elérni. Pedro Sánchez miniszterelnök kedden a szenátus előtt azt mondta, hogy a második energiatakarékossági csomagban nem lesz semmilyen drámai intézkedés, illetve közölte azt is, hogy kiemelt figyelmet fognak fordítani a legrászorulóbb háztartásokra. Spanyolországban már érvénybe léptek az első energiaspórolási intézkedések: este 10 óra után lekapcsolják a kirakatok és a használaton kívüli középületek világítását, 27 fokra korlátozzák a klímahasználatot, valamint télen nem lehet majd 19 foknál melegebbre fűteni a boltokat, plázákat, állomásokat és más létesítményeket.

Forrás: 20minutos.es

Dániába menekül a svédországi cukorgyártó cég

Háromszázezer tonna cukorrépát szállít át Dániába a Nordzucker gyártóóriás svéd gyárából, mivel nem bízik a cég abban, hogy Svédország stabil energiaellátást tud biztosítani az ősszel. A cukorrépából történő cukorkivonás folyamata energiaigényes és szezonális, ezért fontos, hogy a megfelelő mennyiségű energia álljon rendelkezésre a feldolgozáshoz. A svéd gyár a német Nordzucker csoport része, amelynek összesen 16 gyára van Európa-szerte. 

Dániában a gyár olajat éget, amit Olof Dahlgren biztonságosabb ellátási forrásnak lát a jelenlegi gázhiány miatt mindamellett, hogy az olajégetés visszalépés az éghajlati kérdésekben. Dánia villamosenergia-termelése egyébként is kevésbé sérülékeny, a kisebbik skandináv országban teljesen más az energiamix, mint Svédországban, ahol az energiaszerkezetet főként szél-, víz- és atomenergia alkotja. Bár Dánia is nagymértékben függ a szélenergiától, az energiamix változatosabb, mint a svéd, mivel biomasszából, szénből, gázból, napenergiából és olajból is állít elő villamos energiát.

Forrás: Aftonbladet

Háborús gazdaságra áll át Franciaország 

Sébastien Lecornu francia védelmi miniszter a honvédelmi vezérkarral és a francia fegyvergyártó vállalatok vezetőivel tartott kerekasztal-beszélgetése után szerdán bejelentette, hogy Franciaország háborús gazdaságra áll át. A döntést az orosz–ukrán háborúban vállalt intenzív katonai szerepvállalás teszi szükségessé.

„Franciaország jelenleg nem áll hadban, azonban számítanunk kell erre a lehetőségre is. A háborús gazdaság pedig éppen ezt jelenti: felkészítjük az országot arra, hogy egy nagyszabású katonai konfliktus esetén megfelelő mennyiségű fegyver álljon a rendelkezésünkre” – fogalmazott Lecornu. 

A következő lépésben a francia honvédelem cselekvési tervet készít a fegyvergyártás kapacitásának és ütemének növelésére, a szállítási határidők csökkentésére és az adminisztráció egyszerűsítésére. A miniszter bejelentette, hogy a francia gyártókkal már összeállították azt a top 10-es listát, amely az intenzív fegyverkezésben a prioritásként kezelendő harcászati eszközöket jelöli meg. 

Idetartoznak például a 155 mm-es tarackok, amelyeknek a gyártását 9 hónapról 3 hónapra kell csökkenteni, valamint a Caesar önjáró lövegek, amelyeket ezentúl 12 hónap alatt kell előállítani. A miniszter hozzáfűzte, hogy az ukrajnai konfliktus rádöbbentette a francia vezetést, hogy egy háborúban megdöbbentő iramban fogynak a fegyverkészletek, a lövegek, a bombák és a rakéták. 

A francia hadseregnek pedig igen csekély készletei vannak még ahhoz képest is, hogy Franciaország egy lehetséges háborút nem egyedül, hanem egy katonai szövetség tagjaként vívna meg. Jean-Luis Thiérot, Köztársaságiak-párti képviselő szerint az intenzív fegyverkezés, a francia fegyverkészletek feltöltése a honvédelem költségvetésében a fegyverekre már eleve előirányzott 3 milliárd eurón felül további 3-6 milliárd eurót emel majd ki az államkasszából. A költségeken kívül kérdés még a gyártáshoz szükséges alkatrészek és nyersanyagok beszerzése, amelyek átfutási ideje hosszú, ezért az olyan komplex fegyverek, mint például egy rakéta gyártása akár két-három évig is eltarthat.

Forrás: bfmtv.com

Borítókép: Párizs belvárosának látképe jobbról az Eiffel-toronnyal 2015. november 26-án (Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.