Lapozó: Jövőre zsugorodni fog a svéd gazdaság

Egyre nagyobb a diplomáciai feszültség Moszkva és Róma között · Nem támogatja az Európai Bizottság a spanyol–német gázvezeték megépítését · Áramhiány esetén sem zárnak be a francia sípályák · Jövőre zsugorodni fog a svéd gazdaság

MAGYAR NEMZET
2022. 09. 07. 19:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre nagyobb a diplomáciai feszültség Moszkva és Róma között

Oroszország szerint az USA és az EU elhibázott döntései miatt szegényednek el az olaszok. Az orosz külügy szóvivője, Marija Zaharova meghökkentő kijelentést tett, ez alkalommal az olasz kormányt vette célba: „Hamarosan csődbe mennek az olasz vállalkozások, az amerikaiak pedig aprópénzért felvásárolják azokat” – írta Zaharova a Telegramon, miután Roberto Cingolani ökológiai átmenetért felelős miniszter közzétette az orosz földgáztól való függetlenedési és takarékossági tervet. Az orosz szóvivő szerint teljesen nyilvánvaló, hogy erre Brüsszel kényszeríti Rómát, Brüsszel pedig Washington parancsait teljesíti. Meglátása szerint az olasz vállalkozásokat a tengerentúliak viszik csődbe. Az olasz ökológiai tárca vezetője, Cingolani felháborodással utasította vissza Moszkva kijelentését. „Míg az orosz kormány szenvedést hoz az oroszok életébe, addig mi nem nyomorítjuk meg az olaszokét” – üzente Cingolani az orosz szóvivőnek.

Forrás: agi.it

Nem támogatja az Európai Bizottság a spanyol–német gázvezeték megépítését

Az Európai Bizottság kedden közölte, hogy a Midcat gázvezeték projektje nem közös érdeke Európának. Spanyolország és Németország múlt héten személyes találkozón pecsételték meg elkötelezettségüket a Katalóniából induló és a Pireneusokon keresztül Franciaországba érkező Midcat megépítése mellett, mely szerintük segítene az orosz gázfüggőség csökkentésében. 

A francia elnök, Emmanuel Macron azonban a héten közölte, hogy többszöri áttanulmányozás után sem látja értelmét a megvalósításnak, mert szerinte az nem jelent megoldást a jelenlegi válságban, ráadásul a vezeték megépítése káros hatással lenne a környezetre. Az Európai Bizottság nem sokkal Macron után tette közzé saját, szintén elutasító álláspontját a kérdésben. Tim McPhie, az intézmény energiaügyi szóvivője úgy fogalmazott: a Midcat nem szerepel az Európai Unió közös érdekű projektjeinek listáján, ráadásul a spanyol és a francia hatóságok korábban leállították a megvalósítását, mert az kiforratlan terveken alapult, ráadásul drága volt. 

McPhie kiemelte: ahhoz, hogy egy ilyen típusú kezdeményezés megvalósítható legyen, szükség van a tagállamok és a projekt kitalálójának összefogására és határozott állásfoglalására. McPhie kifejtette azt is, hogy az energia-infrastruktúráról szóló új jogszabály értelmében a fosszilis tüzelőanyagokon, például a gázon alapuló projekteket nem lehet európai forrásokból finanszírozni.

Forrás: rtve.es

Áramhiány esetén sem zárnak be a francia sípályák

A délkelet-franciaországi Savoya megyében található Tarentaise-völgy polgármestere, Jean-Luc Boch vezette a francia hegyvidékek polgármestereiből álló küldöttséget, amelynek tagjai kedden a gazdasági, valamint a vidékfejlesztési minisztertől kértek garanciákat a francia síparadicsomok téli áramellátására. 

Boch az egyeztetés után elégedetten tájékoztatta a francia sajtót, a síelők millióit, valamint a turisztikai központokat, hogy a kormány képviselői a várható villamosenergia-hiány ellenére is ígéretet tettek arra, hogy a koronavírus-járvány óta még mindig csak lábadozófélben lévő síparadicsomokat nem fogják programozott áramszünetekkel sújtani az idei síszezonban. 

Az azonban nem zárható ki, hogy egyes helyszíneken az éjszakai síelésről le kell majd mondani, ha ez a kompromisszum jelentheti a napközbeni korlátlan nyitvatartás garanciáját. A polgármesterek másik kérése az volt, hogy a kormány a sípályáknak is biztosítson kedvezményes áramtarifát, ahogy a francia lakosságnak teszi. Az ipari villamos energiára vonatkozó ársapka kérdéséről a francia kormány a hét végén egyeztet majd az áramszolgáltatókkal, hogy megelőzze a nagyvállalatok és az ipar teljes leállását, amelyet a megfizethetetlen energiaszámlák idéznének elő.

Forrás: francebleu.fr

Jövőre zsugorodni fog a svéd gazdaság

A Nordea pénzintézet elemzői szerint jövőre 0,7 százalékkal csökkenhet a svéd GDP. A friss gazdasági előrejelzés szerint az energiaválság, az egekig emelkedő infláció és a rohamosan növekvő kamatok járulnak hozzá a borús jövőképhez. 

– A jegybank kamatemeléseivel egy időben nagyjából minden drágul, ami sokkos állapotba hozhatja Svédországot és az egész eurózónát – mondta el a nagybank vezető közgazdásza. – A drágulást már most is érezzük, de a folyamat a télen fog tetőzni. Érinti majd a háztartásokat, az önkormányzatokat és a vállalatokat is – jelentette ki Annika Winsth. 

A reálbérek az elmúlt harminc évben nem estek olyan gyorsan, mint most, miközben inog az ingatlanpiac. Ez a háztartások óvatosabbá válásához és a magánfogyasztás csökkenéséhez vezet. A kamatemelések ellenére a nemzeti fizetőeszköz, a korona továbbra is gyenge. A bank prognózisa szerint a GDP 2024-ben sem fog egy százaléknál nagyobb ütemben emelkedni.

Forrás: Dagens Industri

Borítókép: Képernyőfelvétel (Forrás: YouTube/Realtid Redaktionen)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.