Lapozó: Lebombázták Karpiv üzemanyagkészletét az oroszok

Belgiumban is megjelent a „ne fizess az energiáért" mozgalom · Jóváhagyja a spanyol kormány a háztartási alkalmazottak munkanélküli támogatását · Tízmilliárd eurós sürgősségi hitelt kapnak a finn áramelőállítók · Üzemanyagkészletek semmisültek meg Ukrajnában.

2022. 09. 06. 15:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Belgiumban is megjelent a „ne fizess az energiáért" mozgalom

Belgiumot is elérte a TikTokon terjedő mozgalom, a Don’t Pay, avagy a „ne fizesd be az energiaszámlát” felhívás. A megmozdulás Nagy-Britanniából indult útjára, és a szigetországban már több mint százezer követője van. Ők mind azt vallják, hogy addig nem fizetik be a villany- vagy gázszámlájukat, amíg az árak nem csökkennek az elfogadható szintre. Belgiumban szintén egyre többen gondolják úgy, hogy a fizetés megtagadása (is) rá fogja kényszeríteni a szolgáltatót vagy az államot, hogy az árakat mesterségesen mérsékelje. Namur polgármestere, Maxime Prévot – aki az energiaválságban a belga kormányt gyakran bíráló vallon párt, a Les Engagés (Elkötelezettek) tagja – úgy véli, hogy eljön majd a tömeges szociális véráldozatok korszaka, és a belgák negyven százaléka hamarosan a szegénységi küszöb alatt fog élni. Prévot szerint már régen eljött az ideje annak, hogy az állam beavatkozzon, és keményen szabályozza az árakat. A Ne fizess! mozgalommal kapcsolatban Marc van den Bosch, a belga elektromos- és gázipari vállalatok szövetségének a főigazgatója úgy nyilatkozott, hogy nem lenne jó ötlet a brit mintát követni, és megtagadni a közüzemi számlák befizetését, mert az még nagyobb válságot idézne elő: könnyen véget vetne az ellátás biztonságának, ha a szolgáltatók a bevételek hiányában nem tudnak energiahordozókat vásárolni. 

Forrás: rtl.be

Jóváhagyja a spanyol kormány a háztartási alkalmazottak munkanélküli támogatását

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök szerint a háztartási alkalmazottak munkanélküli támogatásával egy abszolút elfogadhatatlan igazságtalanságnak vetnek véget, és elismerik azt a jogot, amelyet az érintettek csoportja évtizedek óta követel. A kormány már 2020 márciusában, a koronavírus-járvány kezdetén jóváhagyta egy rendkívüli támogatás létrehozását az ilyen típusú munkavállalók, köztük például a házakhoz járó takarítónők, gyermekfelügyelők számára. Mindenki hozzájuthatott valamilyen mértékű segélyhez abban az esetben, ha elvesztette a munkáját vagy csökkent a munkaideje. A háztartási alkalmazottak minden munkakörülménye javításra várt. Hosszú ideje követelték ugyanazokat a munkajogokat, mint bármelyik másik alkalmazott, harcoltak az egyenlőségért és a munkanélküli ellátáshoz való jogért is. Sánchez sajnálatát fejezte ki annak kapcsán, hogy Spanyolországban a jelenleg mintegy hétszázezer háztartási alkalmazott több mint harmada szociális védelem nélkül él. Yolanda Díaz alelnök és munkaügyi miniszter szerint az érintettek jogainak bővítése óriási előrelépés nemcsak a munkaügyek, hanem a feminizmus mozgalmának is, ugyanis ez a probléma gyakorlatilag csak a nőket sújtotta. 

Forrás: rtve.es

Tízmilliárd eurós sürgősségi hitelt kapnak a finn áram-előállítók

A dráguló nyersanyagárak drasztikusan emelték az energiacégek fedezetigényét, ami akár dominóeffektust is beindíthat az energiaszektorban, ezért a finn kormány bejelentette, hogy a fizetésképtelenséggel veszélyeztetett energetikai vállalatoknak mintegy tízmilliárd eurós sürgősségi hitelt és bankgaranciát ad. A konstrukció a jövő év végéig maradna érvényben, és két évnél nem hosszabb futamidővel nyújtana kölcsönt olyan cégeknek, amelyek részt vesznek az áram előállításában. Annika Saarikko pénzügyminiszter úgy nyilatkozott: a finanszírozási program elsősorban arra irányul, hogy megakadályozzák a vállalatok fizetésképtelenné válását. A miniszter becslései szerint körülbelül harminc áramtermelőt érinthet a csomag. Hangsúlyozta, nem ingyenpénzt adnak a vállalatoknak, hanem hiteleket, szigorú feltételek mellett. Matti Liski, az Aalto Egyetem közgazdász professzora úgy nyilatkozott, hogy a kormány részben azért került túszszerű helyzetbe, mert korábban nem próbálta megfékezni a maximális árakkal kapcsolatos piaci várakozásokat. Hozzátette, a kormány a régi energiaszerződések okozta problémák miatt kínál finanszírozást, miközben az energiahiány miatt a fedezetlen termelés rendkívül jövedelmező lesz. – Az Európai Uniónak gyorsan árplafont kellene bevezetnie a nagykereskedelmi piacra, amivel azonnal csökkennének a fedezeti követelmények, enyhülnének a cégek küzdelmei, és az áramárak kontroll alatt maradnának – mondta el a professzor. 

Forrás: Yle, Helsinki Times

Lebombázták Karpiv üzemanyagkészletét az oroszok

Az orosz csapatok rakétatámadást indítottak a dnyipropetrovszki régió Krivorizka körzetében található Karpiv település ellen szeptember 5-én hétfőn. Az olajraktár és az ott tárolt összes üzemanyagkészlet megsemmisült. A bombázás miatt hatalmas tűz keletkezett, a tűzoltók jelenleg is dolgoznak – áll az Ukrán Állami Tűzoltóság főigazgatóságának Facebook-oldalán közzétett jelentésében. Az állami tűzoltóság főigazgatója úgy nyilatkozott, hogy a pusztítás mértékéről és az áldozatokról még nincsenek pontos adataik. A nap folyamán az orosz csapatok rakétákat lőttek ki, különösen Krivij Rih terület Aposztolove nevű település irányába, ahol a támadás következtében egy 85 éves nő életét vesztette, valamint két nő és egy férfi került kórházba, állapotuk súlyos. 

Forrás: unian.ua

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.