Lapozó: Bónuszt ad a német kormány azoknak, akik a Kanári-szigeteken töltik az idei telet

Párizs minél előbb hazatoloncolná a szenegáli migránsokból álló drogmaffia tagjait · A védelmi kiadások növelése miatt kerülhet veszélybe a jövő évi költségvetés Spanyolországban · A francia nemzeti vasúttársaságnak is csökkentenie kell az energiafogyasztását · Bónuszt ad a német kormány azoknak, akik a Kanári-szigeteken töltik az idei telet.

2022. 09. 05. 13:59
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Párizs minél előbb hazatoloncolná a szenegáli migránsokból álló drogmaffia tagjait

Évek óta szenegáli crackdílerek tartják rettegésben a francia főváros több kerületének lakóit. A Le Parisien és a Dakar Actu információi szerint az Afrikából érkezett illegális migránsok naponta több mint 200 tranzakciót bonyolítanak le a Porte de la Chapelle, a Stalingrad metrómegállók és a Porte-de-la-Villette tér által határolt területen. A kereskedők követik ügyfeleik mozgását, a súlyosan crackfüggő fogyasztók többsége a Porte-de-la-Villette téren felállított nyomornegyedben tengeti az életét. Egy átlagos díler naponta 500-800 eurót keres ebben a zónában (hozzávetőleg 200-320 ezer forintnak megfelelő összeg). A szenegáli drogkereskedők nem csak a környék lakóinak életét keserítik meg, már több esetben okozták a függők halálát. A prefektúra adatai szerint az elmúlt időszakban naponta kétszáz francia rendőr járőrözött a veszélyes körzetben, augusztusban 128 kereskedőt tartóztattak le. A rendőrség egy magas rangú képviselője szerint azonban hosszú távon akkor sem tartható fenn a megerősített rendőri jelenlét, ha Párizs más kerületeiből ezer rendőr segíti a munkájukat. Gérald Darmanin francia belügyminiszter a héten a nyugat-afrikai Szenegálba utazik, hogy előkészítse a szenegáli drogmaffia tagjainak hazatoloncolását. Darmanin ambiciózus célt tűzött ki a nemzeti rendőrség elé: egy év alatt teljesen meg akarja tisztítani Párizst a drogkereskedelemből luxusszinten élő illegális szenegáli migránsoktól, hogy a 2024-es olimpia idején már ne legyenek a párizsi utcakép részei. Nem kisebb feladat lesz majd a crackfüggők eltávolítása is a főváros köztereiről, az ezzel kapcsolatos korábbi erőfeszítések eddig ugyanis eredménytelennek bizonyultak. 

Forrás: dakaractu.com

A védelmi kiadások növelése miatt kerülhet veszélybe a jövő évi költségvetés Spanyolországban

„Spanyolországnak nincs szüksége több harci repülőre és fegyverre” – közölte Ione Belarra, a szocialisták mellett kormányzó szélsőbaloldali Unidas Podemos képviselője és egyben a szociális jogok minisztere, aki hozzátette, hogy nem ők az egyedüli spanyol párt, akik ezt az álláspontot képviselik. Emiatt Pedro Sánchez miniszterelnöknek nehézségekkel kell szembenéznie akkor, amikor megpróbálja átvinni a költségvetést a parlamenten. Ione Belarra hangsúlyozta, hogy ebben a hónapban még utoljára megpróbálják meggyőzni a szocialistákat arról, hogy nincs szükség a katonai kiadások növelésére, amit szerinte Spanyolország kizárólag külső kényszer – vagyis a NATO – hatására tenne meg. A koalíciós partner mellett a spanyol kormány kulcsfontosságú szövetségesei, a szeparatista baszk Bildu, a katalán republikánusok és a valenciai Compromís is elutasítja a kormány terveit. Pedro Sánchez kormányfő a júniusi NATO-csúcs után a katonai kiadások egymilliárd eurós növelését tűzte ki célul, hogy teljesítse a szövetséggel szembeni kötelezettségvállalását és 2029-re elérje a GDP 2 százalékát kitevő védelmi beruházást. 

Forrás: rtve.es , esdiario.com

A francia nemzeti vasúttársaságnak is csökkentenie kell az energiafogyasztását

A francia nemzeti vasúttársaság, az SNCF vezetése most véglegesíti azt a vészhelyzeti akciótervet, amelyet a francia kormány korábbi kérésének megfelelően keddig kell kidolgozniuk a francia nagyvállalatoknak. A Le Parisien úgy értesült, hogy az SNCF vészhelyzeti terve a közlekedő vonatok számának a csökkentését készíti elő, ha a téli időszakban kritikus áramhiány alakulna ki Franciaországban. A Le Parisien cikkére reagálva azonban a francia közlekedési minisztérium vasárnap közleményben cáfolta, hogy a kormány csökkentené a közlekedő vonatok számát, a minisztérium azonban elismeri, hogy az áramfogyasztás csökkentése érdekében bekérte az energiafogyasztást célzó intézkedések listáját, de a miniszteri kérés nem tartalmazta azt az utasítást, hogy az SNCF csökkentse a szerelvények számát. A közlekedési miniszter, Clément Beaune és az energiaügyi miniszter, Agnes Pannier-Runacher még júliusban adta ki az utasítást a francia vállalatoknak, hogy szeptember elejére állítsák össze a legalább 10 százalékos energiamegtakarítást eredményező intézkedések listáját. Az SNCF legfrissebb közleménye szerint az úgynevezett fekete forgatókönyv – amelyet csak a legrosszabb esetben vetne be a vasúttársaság –, más lehetőséget is tartalmaz, például az energiatakarékos vezetési technikák széleskörű alkalmazását, amellyel az SNCF a szerelvények sebességének a csökkentése, s így a szolgáltatás minőségének a romlása nélkül tudna elérni 10 százalékos energiamegtakarítást. 

Forrás: francetvinfo.fr , leparisien.fr

Bónuszt ad a német kormány azoknak, akik a Kanári-szigeteken töltik az idei telet

Kemény télre készül Németország az orosz–ukrán konfliktusból fakadó gázhiány miatt. Amellett, hogy szövetségre lépett a spanyol kormánnyal egy új gázvezeték, a MidCat megépítése kapcsán, most segítséget ajánl azoknak a németeknek, akik úgy döntenek, melegebb éghajlaton töltik a telet. A németországi Független Autonóm Utazási Irodák Szövetségének elnöke, Marija Linnhof javasolta, hogy 500 eurós segéllyel támogassák azokat a nyugdíjasokat, akik vállalják, hogy hónapokra elhagyják hazájukat. A felvetés ellenére pénteken Berlin azt közölte, hogy a gázellátás egyelőre teljes mértékben garantált és nincs veszély annak ellenére, hogy az oroszok szerdán hajnalban leállították az Északi Áramlat gázvezetéken a szállítást. 

Forrás: antena3.com

Borítókép: Kanári-szigetek (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.