Magyarország a legbiztonságosabb országok között

Magyarország a tizenharmadik legbékésebb.

2022. 09. 01. 19:06
null
Augusztus 20. – Gripen vadászrepülőgépek a Duna felett a fővárosban Fotó: Lakatos Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két helyet javítva tizenharmadik helyre sorolta Magyarországot az egyes országok békés jellegét vizsgáló éves jelentésében a Gazdasági és Békekutató Intézet (Institute for Economics and Peace) nevű kutatóintézet. Hazánk az idei Global Peace Index című tanulmányban olyan államok előtt végzett, mint Németország, Norvégia, Belgium vagy Ausztrália. 

 

Az összesítést kiadó kutatóintézet huszonhárom jelzőszám alapján összesítette a 163 országról rendelkezésre álló adatokat. Az indikátorok között megtalálható volt a külső konfliktusban való részvételben elhunyt állampolgárok száma, az erőszakos tüntetések száma és kimenetele, a kézifegyverekhez való hozzáférés szabályozottsága, a politikai instabilitás vagy például a fegyveres erők állományának nagysága.

A legnagyobb változások

Az összesítésben a legnagyobb visszaesés Ukrajnához (tavalyhoz képest tizenhét helyet rontva a 153.), Guineához (26-tal rosszabb helyen a 123. az idei listán), valamint Kazahsztánhoz kapcsolódik.

A huszonhárom mutatót nagyobb területekbe sorolva az intézet összeállította a – mind pozitív, mind negatív irányba történt – területenkénti legnagyobb változások listáját. A fizikai és általános biztonság területén a skandináv államok ismét kitűntek (Izland első, Norvégia második, Dánia pedig negyedik lett), a legrosszabbul a területen pedig Afganisztán, Jemen, Dél-Szudán és a Kongói Demokratikus Köztársaság teljesített.

A fegyverkezési tematikában – mely azt mutatja meg, hogy egy ország mennyire tudatosan rendezkedik be katonai szempontból – Izland, Szlovénia és Új-Zéland mögött, feltehetőleg az elmúlt évek haderőfejlesztései és a katonai infrastruktúra javítása révén, Magyarország végzett.

Hol áll Európa?

Érdekes módon az intézet Európát 2021-nél békésebbnek látta idén. Ennek oka egyértelműen az, hogy Ukrajna és Oroszország a kutatás módszertana szerint az Eurázsia és Oroszország nevű régióban található. Azt a tanulmány is leszögezi, hogy az ukrajnai háború hatásai elvitathatatlanok. A legnagyobbat Európában Görögország javított az értékelésén: az ötvenharmadik helyen mérték. Törökország tizenötödik éve számít a legkevésbé békés országnak. Szintén az ukrajnai események hatásának tudható be, hogy a legnagyobbat Észtország rontott a helyezésén. Ennek háttereként az Ukrajnának szinte elsőként küldött katonai segélyszállítmányok miatt megemelkedett kockázat, illetve a járványkezelés nyomán kibontakozott erőszakos tüntetések említhetők. Európán belül Magyarország a kilencedik legbékésebb országként szerepel.

 

Borítókép: Augusztus 20. – Gripen vadászrepülőgépek a Duna felett a fővárosban (Fotó: Lakatos Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.