Őrizetbe vettek egy iszlám vallású férfit a mekkai nagymecsetben

II. Erzsébet lelki üdvéért könyörgött.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 09. 13. 12:48
MOHAMED próféta
Mekka, 2022. július 5. Muzulmán zarándokok imádkoznak a Nagy Mecset közepén álló Kába-szentélyt körüljárva a szaúd-arábiai Mekkában 2022. július 5-én, két nappal az éves mekkai zarándoklat, a háddzs kezdete elõtt. Az iszlám vallás minden muzulmán számára elõírja, hogy legalább egyszer elzarándokoljon a Mohamed próféta szülõvárosában õrzött Kába-szentélyhez. A Kába-szentély felkeresése az iszlám öt pillérének egyike, amelyet minden hívõnek teljesítenie kell egyszer életében. MTI/AP/Amr Nabil Fotó: Amr Nabil
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Őrizetbe vettek kedden a szaúd-arábiai hatóságok egy iszlám vallású férfit Mekkában, aki a néhai brit uralkodó, II. Erzsébet királynő lelki üdvéért könyörgött. A jemeni állampolgárságú hívő azért érkezett Mekkába, hogy ott az elhunyt királynő lelki üdvéért végezze el a zarándoklatot, és imádkozzon, szándékát pedig a nagymecsetben – az iszlám legszentebb helyén – egy táblára írt üzenetben is jelezte.

Az esetről videófelvételek is felkerültek a közösségi médiára, a képsorok tanúsága szerint a táblára a férfi azt írta, reméli, a királynő a mennybe, az igazak közé jut.
A videót – amely közfelháborodást váltott ki a kommentelők között – később a szaúdi televízió is levetítette, ám a táblán látható feliratot kikockázták.

Az iszlám vallás szerint muszlim csak másik muszlim nevében vagy az iszlám vallásban elhunyt emberért végezheti el a mekkai zarándoklatok – a háddzs vagy az umra – valamelyikét.

Míg az iszlám által kötelező, évente több millió hívőt vonzó mekkai zarándoklatot (háddzs) csak az év egy bizonyos idejében lehet teljesíteni, az úgynevezett umrát, azaz kis zarándoklatot a muszlimok bármikor elvégezhetik.

Mekkába a hatályos törvények szerint nem muszlimoknak tilos a belépés.

 

Borítókép: muzulmán zarándokok imádkoznak a nagymecset közepén álló Kába-szentélyt körüljárva a szaúd-arábiai Mekkában 2022. július 5-én, két nappal az éves mekkai zarándoklat, a háddzs kezdete előtt. Az iszlám vallás minden muzulmán számára előírja, hogy legalább egyszer elzarándokoljon a Mohamed próféta szülővárosában őrzött Kába-szentélyhez. A Kába-szentély felkeresése az iszlám öt pillérének egyike, amelyet minden hívőnek teljesítenie kell egyszer életében (Fotó: MTI/AP/Amr Nabil)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.