Oroszországból menekülőket fogadna be Milos Zeman

A cseh külügyminiszer korábban azt mondta, ezek a személyek nem kaphatnak humanitárius vízumot.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 09. 25. 17:52
Milos Zeman cseh államfő
Forrás: Presidential Press and Information Office
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Csehországnak be kellene fogadnia a mozgósítás elől menekülő oroszokat – jelentette ki Milos Zeman cseh államfő vasárnap a CNN Prima News kereskedelmi hírtelevízió vitaműsorában.

Jan Lipavsky cseh külügyminiszter csütörtökön közölte: azok az oroszok, akik most a mozgósítás elől menekülnek országukból, nem teljesítik a humanitárius vízum kiadásának feltételeit Csehországban.

A részleges mozgósítást szerdán rendelte el Vlagyimir Putyin orosz államfő.

Milos Zeman kijelentette, hogy nem ért egyet a külügyminiszter véleményével. – Úgy vélem, hogy ezeknek az embereknek, hasonlóan, mint az ukrajnai menekülteknek, vízumot kellene adnunk – szögezte le az elnök. – Az a személy, aki most Oroszországból menekül, nem jelent biztonsági veszélyt – hangsúlyozta.

Az Európai Bizottság szóvivője csütörtökön úgy fogalmazott, hogy a menekülő oroszok vízumainak ügyében az egyes tagállamoknak önállóan kell dönteniük. Az uniós tagállamoknak be kellene engedniük területükre a menedéket kérő oroszokat, majd az egyéni kérelmek alapján kellene döntést hozniuk – jegyezte meg.

Petr Fiala cseh kormányfő a Blesk.cz hírportál vitájában csütörtökön azt mondta, hogy a menekülő oroszok esetleges vízumkérelmét a csehek úgy fogják kezelni, mint minden más vízumkérelmet.

Hozzátette: a kormánynak nincsenek olyan információi, amelyek alapján feltételezhető lenne, hogy nagyszámú orosz állampolgár szeretne most vízumot kérni a cseh hatóságoktól.

Csehország az Európai Unió első tagállamaként már február végén leállította a vízumkiadást az orosz állampolgároknak. Az intézkedés, amelyet időközben a fehéroroszokra is kiterjesztettek, továbbra is érvényben van.

 

Borítókép: Milos Zeman cseh elnök (Fotó: Wikimedia Commons/Orosz Elnöki Sajtóhivatal)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.