Összeomlott Kuba teljes elektromos hálózata

Az Ian hurrikán megrongálta az elektromosvezeték-rendszert és elpusztította az ország legjelentősebb dohányültetvényeinek egy részét.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 09. 28. 10:39
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kubában teljes áramszünet volt szerda reggel, miután az Ian hurrikán megrongálta az elektromosvezeték-rendszert és elpusztította az ország legjelentősebb dohányültetvényeinek egy részét, amikor kedden partot ért az ország nyugati részén.

A kubai hatóságok egész éjjel azon dolgoztak, hogy fokozatosan visszaállítsák az áramszolgáltatást a karibi szigetország 11 milliós népessége részére − közölte a kubai állami áramszolgáltató.

A hurrikán először csak mintegy egymillió fogyasztót vágott el az áramszolgáltatástól az ország nyugati térségében, ám később a teljes elektromos hálózat összeomlott.

A Kubát sújtó gazdasági válság miatt az elmúlt hónapokban egyébként is gyakoriak voltak az áramszünetek.

A partot éréskor az ötfokozatú skálán hármas besorolású Ian végigsöpört Pinar del Rio tartományon, ahol a legendás kubai szivarok alapanyagául szolgáló dohánylevelek nagy részét termesztik. Az egyik legfontosabb dohányültetvény, a La Robaina is súlyos károkat szenvedett a közösségi médiában megjelent fotók szerint. Több tízezer embert kellett evakuálni a térségből, a hurrikán áradásokat okozott, házakat rongált meg és fákat döntött ki. 

Még tart a károk pontos felmérése, kedd estig halálos áldozatokról nem érkezett jelentés.

A kubai állami média információja szerint Miguel Diaz-Canel elnök a hurrikántól sújtott térségbe látogatott.

Az Egyesült Államok Miamiban működő Nemzeti Hurrikánközpontja jelentése szerint Kuba jelentős szél- és viharkárokat szenvedett, amikor az Ian hurrikán óránként 205 kilométeres sebességgel elérte a szigetet.

Az előrejelzések szerint Ian a következő napokban Florida felé veszi az irányt. Ron DeSantis floridai kormányzó az egész államra kiterjedő vészhelyzetet rendelt el, és esetleges áramkimaradásokra is figyelmeztetett, Joe Biden amerikai elnök pedig elhalasztotta keddre tervezett floridai útját. A déli államban 2,5 millió embert szólítottak fel, hogy hagyja el otthonát és húzódjon biztonságos helyre a hurrikán elől.

Borítókép: Az Ian hurrikán által okozott pusztítás a kubai Pinal del Rio városában (Fotó: Reuters/Alexandre Meneghini)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.