Petre Daea: Hagyjátok a tücsköket énekelni!

Petre Daea azt a brüsszeli döntést bírálta, amely engedélyezi a házi tücskök új élelmiszerként történő forgalmazását.

insects are the new nutritional source
insects are the new nutritional source Fotó: Europress/AFP/TON KOENE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A román mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter bírálta azt a brüsszeli döntést, amellyel engedélyezték a házi tücskök új élelmiszerként, vagy élelmiszer-összetevőként történő forgalmazását az Európai Unióban. Petre Daea Aradon arra buzdította a lakosságot, hogy „egyenek románosan”.

Nagyon egyértelmű a véleményem ezzel kapcsolatban: hagyjátok a tücsköket énekelni! Azt kell fogyasztanunk, ami a földünkön terem, amiért az emberek megdolgoznak. A gasztronómiai örökségünket alkotó, általunk jól ismert élelmet nem szabad mellőzni. Arra kérlek benneteket, tegyetek úgy, mint én: egyetek románosan

– idézte a tárcavezetőt a Ziare.com portál.

Daea ezzel megismételte néhány héttel ezelőtti álláspontját, amelyben arra szólította fel a romániaiakat, hogy ne fogyasszanak házi tücsökből készült lisztet. A szociáldemokrata miniszter Románia egyik legnagyobb mezőgazdasági vásárán vett részt Aradon, ahol csaknem háromszáz román, magyar, német, francia, holland, lengyel, cseh és bolgár cég volt jelen.

Az Európai Bizottság februárban engedélyezte a házi tücskök (Acheta domesticus) új élelmiszerként vagy élelmiszer-összetevőként történő forgalmazását az Európai Unióban. A brüsszeli testület tavaly júliusban a közönséges lisztbogár (Tenebrio molitor) lárvájának, novemberben pedig a vándorló sáska (Migratory locust) felhasználását engedélyezte ugyanilyen célból. A házi tücsök egészben, fagyasztva, szárítva, valamint por formájában lesz kapható az Európai Unióban. Az új élelmiszert tartalmazó termékeket megfelelő címkével kell ellátni, hogy felhívják a figyelmet az esetleges allergiás reakciókra – közölték.

Emlékeztettek, az unió élelmiszer-stratégiája a rovarokat alternatív fehérjeforrásként határozza meg, ami támogathatja az EU fenntarthatóbb élelmiszerrendszerre áttérését.

A bizottság MTI által idézett korábbi közleménye szerint a rovarlárvák széleskörű élelmiszeripari alkalmazása környezeti és gazdasági előnyökkel jár, ha a hagyományos állati fehérjeforrásokat olyanok helyettesítik, amelyek kevesebb takarmányt igényelnek, kevesebb hulladékot termelnek, illetve üvegházhatásúgáz-kibocsátásuk elenyésző.

Borítókép: Házi tücsök (Fotó: Europress/AFP/Ton Koene)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.