Putyin: Az unió áthárítaná a felelősséget Oroszországra

Az orosz elnök szerint az energiaválság már jóval az ukrajnai háború előtt, a zöldátmenet miatt kezdődött.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 09. 17. 9:32
PUTYIN, Vlagyimir
Szamarkand, 2022. szeptember 16. Vlagyimir Putyin orosz elnök a Sanghaji Együttmûködési Szervezet (SCO) 22. csúcstalálkozójának 2022. szeptember 16-i ülésén az üzbegisztáni Szamarkandban. A 2001-ben a terrorizmus elleni küzdelem céljával alapított szervezetnek jelenleg Oroszország, Kína, India, Pakisztán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán és Üzbegisztán a tagja. A csúcstalálkozón az eddig megfigyelõi státuszú Iránt is felveszik a szervezetbe. MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Szergej Bobjlev Fotó: Szergej Bobjlev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai hivatalnokok újabb felelősségáthárítási kísérletének nevezte Vlagyimir Putyin azt az ötletet, hogy neki küldjék tovább a megugrott gázszámlákat.

Putyin pénteken Szamarkandban, a Sanghaji Együttműködési Szervezet csúcstalálkozóján tartott sajtóértekezletén beszélt erről. Kérdésre válaszolva azt mondta, nem hallott róla, hogy európai tisztviselők azt javasolták polgáraiknak, hogy küldjék el neki a villanyszámlát. Az ötletet valójában Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke fogalmazta meg nyilvánosan Manon Aubry francia EP-képviselőnek.

Ez egy újabb kísérlet arra, hogy a problémát, a fejfájást a fájó fejről az egészségesre tegyék át. Erről van szó. A nép körében pontosan ezt mondják

− válaszolta Putyin, a felelősség áthárításáról szóló orosz idiómát idézve. Szerinte az európai energiaválság nem az ukrajnai háború után, hanem korábban kezdődött, amikor a zöldátmenet elhamarkodott programja keretében a szénhidrogén-energiát általánosságban visszafogták, és a hagyományos energiaágazatba történő beruházások csökkentek.

Javasolta az üzemkész Északi Áramlat 2 gázvezeték beindítását. 

Emlékeztetett arra, hogy a Jamal–Európa gázvezetéken a nyugati irányú szállítást Varsó, az Ukrajnán áthaladó vezeték egyik ágán pedig Kijev állította le. Elmondta: a Siemens illetékesei elismerték, hogy az Északi Áramlat turbináit meg kell javítani, nem használhatók.

Hangsúlyozta, hogy Oroszországnak az uniós nyilatkozatokkal ellentétben semmi köze sincs a meghibásodáshoz. Javasolta: ha az európai országoknak ez sürgős, és nehezen viselik a gázellátási helyzetet, akkor feloldhatják az Északi Áramlat 2 elleni szankciókat, amelyeket maguk hoztak meg.

Gondolkodjanak el azon, hogy ez kinek a hibája, és ne bennünket okoljanak a saját hibáikért

− mondta az orosz elnök.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) 22. csúcstalálkozójának 2022. szeptember 16-i ülésén az üzbegisztáni Szamarkandban (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Szergej Bobjlev)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.