időjárás 1°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Tiroli választások: lejtmenetben az Osztrák Néppárt

Kottász Zoltán
2022.09.25. 20:15
Tiroli választások: lejtmenetben az Osztrák Néppárt

A konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) nyerte meg a vasárnapi tiroli választásokat, de jelentősen csökkent a támogatottsága, története legrosszabb tartományi eredményét érte el. A vasárnap este közölt eredmények szerint a tartományt a második világháború óta vezető ÖVP tíz százalékpontos csökkenéssel a szavazatok 35 százalékát szerezte meg, a második helyen a jobboldali Szabadságpárt (FPÖ) végzett 19 százalékkal, a harmadik hely pedig a szociáldemokratáké 17,5 százalékkal.

Ez volt az első komoly megméretés azóta, hogy  a néppárti Sebastian Kurz tavaly októberben lemondott a kancellári tisztségről az őt ért korrupciós vádak miatt. A tiroli eredmények azonban csak részben tükrözik vissza az azóta Karl Nehammer kancellár vezette ÖVP lejtmenetét: a 2019-es parlamenti választásokat 37,5 százalékkal megnyerő Osztrák Néppárt országos támogatottsága 21 százalék, amivel a harmadik helyre csúszott vissza. A szociáldemokraták 29, az FPÖ 23 százalékon áll.

 

Borítókép: Karl Nehammer osztrák kancellár Brüsszelben 2022. május 31-én. (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.