Tízen meghaltak, tizenöten megsebesültek egy kanadai késeléses támadásban

Tízen meghaltak, tizenöten megsebesültek egy késeléses támadásban a kanadai Saskatchewan tartomány egy őslakos közösségében és a közeli városban – közölte a helyi rendőrség, a két gyanúsítottat keresik.

Forrás: MTI2022. 09. 05. 7:24
Suspects in Canada stabbings
epa10160300 A handout combination photo made available by the Royal Canadian Mounted Police showing suspects Damien Sanderson (L) and Myles Sanderson (R) who are actively being sought by police in connection with stabbings in the James Smith Cree Nation, Saskatchewan, Canada, 04 September 2022. EPA/ROYAL CANADIAN MOUNTED POLICE / HANDOUT EDITORIAL USE ONLY, NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Fotó: ROYAL CANADIAN MOUNTED POLICE / HANDOUT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A késeléseket több helyszínen követték el a James Smith Cree Nation őslakos közösségében és a Saskatoontól északra fekvő Weldon faluban a rendőrség szerint. 

A két gyanúsított után tartományszerte kutatnak.

A saskatchewani rendőrség helyettes vezetője, Rhonda Blackmore közölte, hogy egyes áldozatokra a gyanúsítottak célzottan támadtak, másokat azonban, úgy tűnik, véletlenszerűen késeltek meg. Indítékkal nem tudott szolgálni.

Rettenetes, ami a tartományunkban történt ma

 – mondta, hozzátéve, hogy 13 helyszínen találtak halottakat és sebesülteket.

A vasárnapi volt a kanadai tömeggyilkosságok közül az egyik legsúlyosabb. 

A legtöbb, 22 halálos áldozatot követelő lövöldözés 2020-ban történt, amikor egy rendőrnek öltözött férfi Új-Skócia tartományban otthonukban lőtt agyon embereket és gyújtogatott. 2019-ben egy férfi furgonnal gázolt halálra tíz gyalogost. A tömeggyilkosságok ritkábban fordulnak elő Kanadában, mint az Egyesült Államokban.

Blackmore elmondása szerint a rendőrség vasárnap reggel 6 óra előtt kapta az első jelentéseket az őslakos közösségből, majd gyorsan újabb jelentések érkeztek. Délben a rendőrség figyelmeztetést adott ki, amely szerint Regina városban, a támadások helyszínétől mintegy 335 kilométerre láttak egy járművet és benne a két gyanúsítottat dél körül, azóta nem tudni róluk.

A reginai rendőrség úgy vélte, a két ember még a városban van, és a Twitteren arra kérte a lakosokat, hogy kövessék a rendőrségi tájékoztatást, vagyis legyenek óvatosak, ne közelítsék meg a két férfit, és adjanak róluk információt, ha tudnak.

A két gyanúsított a 31 éves Damien Sanderson és a 30 éves Myles Sanderson. Az utóbbit egy májusi lista szerint körözik, „jogtalanul van szabadlábon”.

Az őslakos közösség három csoportjában, ahol a támadások történtek, helyi szükségállapotot hirdettek ki.

Sokkoló és lesújtó a borzalmas támadások híre. Kanadaiként együtt gyászolunk mindenkivel, akit az erőszak érintett, és a saskatchewani emberekkel

 – írta közleményében Justin Trudeau kanadai miniszterelnök.

Borítókép: a két gyanúsított (Fotó: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.