Terroristák érkezhetnek Európába a Közel-Keletről

Újabb fejezete következik hétfőn a 2016. július 14-én Nizzában elkövetett terrortámadásnak. Noha a rendőrök lelőtték a merénylet elkövetőjét, a hozzá köthető nyolc személy pere most kezdődik meg. Az ügy kapcsán Jean-Francois Ricard francia terrorelhárítási ügyész arra hívta fel a figyelmet: nem tartja kizártnak, hogy a közel-keleti konfliktusövezetekből újabb terroristák érkeznek Európába.

2022. 09. 03. 17:18
Migrants protest as the French National Police (CRS) evacuate migrants from a squat in the city of Toulouse, southwestern France, on August 26, 2022. (Photo by Valentine CHAPUIS / AFP) Fotó: EuropressÍ/AFP/VALENTINE CHAPUIS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre nagyobb a veszélye annak, hogy Irakból és Szíriából érkező szélsőségesek terrortámadásokat hajtanak végre francia földön

– figyelmeztetett nemrégiben Jean-Francois Ricard francia terrorelhárítási ügyész a BFM hírtelevíziónak adott interjúban.

Hozzátette: 2020 óta folyamatosan nő a szélsőségesek jelentette fenyegetettség Franciaországban, és azok, akiket korábban terrorizmussal kapcsolatos vádak alapján ítéltek el, de szabadon engedték őket, újabb fenyegetést jelentenek – annak ellenére is, hogy a hírszerzési szolgálatok megfigyelik őket.

Az ügyész annak apropóján beszélt a franciaországi helyzetről, hogy hétfőn megkezdődik Párizsban a 2016. július 14-én Nizzában végrehajtott terrortámadás elkövetőjéhez köthető személyek pere, akik a gyanú szerint segítették az elkövetőt, illetve tudtak arról, hogy terrortámadás készül. Összesen nyolc személy – hét férfi és egy nő – ellen indult eljárás, akikről a hatóságok megállapították: kapcsolatban álltak a tunéziai, 31 éves Mohamed Lahouaiej-Bouhlel nevű férfival, aki hat évvel ezelőtt Franciaország nemzeti napján teherautóval a tömegbe hajtott.

A nizzai merénylő kamionja (Fotó: AFP)
A 2016-os nizzai terrortámadás elkövetőjének kamionja Fotó: AFP

A 86 halálos áldozatot – köztük 12 gyermek életét – követelő merényletet az Iszlám Állam (ISIS) terrorszervezet vállalta magára, noha a nyomozók szerint az elkövető nem állt kapcsolatban a fegyveres csoporttal. A tunéziai férfival a helyszínen végeztek a rendőrök.

A tárgyalás tíz héten át, november 15-ig tart majd, a per során az áldozatok is felszólalhatnak.

Az interjúban Ricard arra is felhívta a figyelmet, hogy bár a hírekben korántsem hallani olyan gyakran az Iszlám Államról, mint pár évvel ezelőtt, a terrorszervezet továbbra is aktív. Példaként megemlítette, hogy januárban a fegyveresek az elmúlt három év legsúlyosabb akcióját követték el. Az ISIS harcosai január 20-án megrohamoztak az északkelet-szíriai el-Haszake városában egy börtönt, hogy szélsőséges fegyvereseket szabadítsanak ki.

Becslések szerint a létesítményben mintegy 3500 feltételezett dzsihadistát tartottak fogva, köztük a terrorcsoport vezető beosztású tagjait. Az akció napokig tartó vérfürdőt eredményezett, hivatalos adatok szerint az összecsapásokban körülbelül 346 ISIS-fegyveres vesztette életét és 154-en hunytak el a Szíriai Demokratikus Erők nevű kurd–arab milíciaszövetség tagjai közül.

A francia ügyész aggodalmai nem alaptalanok, ugyanis Franciaországban egyre gyakrabban követnek el erőszakos cselekményeket a migránsok, vagy migránsbandák esnek egymásnak. A közösségi oldalakra számos videófelvétel is felkerült az esetekről.

Júliusban az a hír is nagy port vert fel, hogy késő este három fiatalt késelt halálra egy szudáni migráns, aki néhány órával korábban feltehetően megpróbált megerőszakolni egy lányt.

Ráadásul az Európába irányuló migráció is egyre nagyobb terheket ró az országokra. Az ENSZ adatai szerint idén már közel 85 ezer illegális bevándorló érkezett Európába, a legtöbben Tunéziából, Egyiptomból, Bangladesből, Szíriából és Afganisztánból jöttek a kontinensre, főként a tengeren.

Noha a migránsok nem Franciaországban érnek partot, Párizs vállalta, hogy az új uniós szolidaritási mechanizmus részeként évente háromezer bevándorlót fogad be azokból az országokból, amelyek egyre nehezebben birkóznak meg a bevándorlás okozta problémákkal.

A napokban érkezett meg az első ilyen, 38 fős csoport Olaszországból Franciaországba a Nemzetközi Migrációs Szervezet segítségével. Párizs évente háromezer migráns befogadását vállalta.

Borítókép: Migránsok tiltakoznak, miközben a rendőrség evakuálni próbálja őket Toulouse városából 2022. augusztus 26-án (Fotó: AFP/Valentine Chapuis)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.