1,3 milliárd dollár segélyt kap Ukrajna az élelmiszerválság kezelésére

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) célja az ukrajnai árak csökkentése és a bevételkiesés kiegyenlítése.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 08. 10:45
null
Szlovjanszk, 2022. október 6. Humanitárius segélyt osztanak a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvõ Szlovjanszkban, az Ukrajna elleni orosz háború alatt, 2022. október 6-án. MTI/AP/Andriy Andriyenko Fotó: Andriy Andriyenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) mintegy 1,3 milliárd dolláros segélyt ítélt meg Ukrajnának a kialakult élelmiszerválság kezelésére – közölte a Washingtonban székelő szervezet közép-európai idő szerint szombat reggel.

Az 1,3 milliárd dolláros összeg (567 milliárd forint) az IMF szerint az Ukrajnában tapasztalható, megdöbbentő élelmiszerárakat hivatott csökkenteni, továbbá azt a bevételkiesést kell kiegyenlítenie, amely – az országban zajló háború miatt – a gabonaexport hónapokig tartó leállása okozott.

Hozzátették, hogy Ukrajna gazdasági teljesítménye becslések szerint idén 35 százalékkal romlott, emellett változatlanul magasak a finanszírozási igények. Közleményében az IMF ugyanakkor elismerését fejezte ki az ukrán kormánynak, amiért a fennálló körülmények között is képes fenntartani a pénzügyi stabilitást.

Az IMF azon élelmiszerválsággal kapcsolatos támogatási programja, amely lehetővé tette Ukrajna támogatását, csupán néhány napja indult el.

Borítókép: Humanitárius segélyt osztanak a kelet-ukrajnai donyecki területen fekvő Szlovjanszkban, az Ukrajna elleni orosz háború alatt, 2022. október 6-án. (Fotó: MTI/AP/Andriy)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.