A 2015-ös migrációs válságot éli át újra Európa

A nyugat-balkáni útvonalon megnőtt aktivitást már Svájcban, Ausztriában és Németországban is észlelik.

2022. 10. 22. 10:11
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fenyegető energiaválság mellett Svájcnak újabb migrációs hullámmal kell szembenéznie – írja a Neue Zürcher Zeitung. A svájci lap idézi a bevándorlási hivatalt, amely szerint szeptemberben 6600 migránst tartóztattak fel a határon, s közel 2700 menedékkérelmet regisztráltak – ennyi ember egyetlen hónapban a 2015–16-os európai migrációs válság óta nem érkezett Svájcba.

 

A hivatal becslései szerint az idei év végére 22 ezret fog számlálni a menedékkérelmet benyújtók száma, ami hétezerrel több, mint ahányan tavaly érkeztek.

 

Az ukrajnai háború elől menekülőket ráadásául nem is veszik bele ebbe a számításba. A bevándorlási hullám felerősödését a járványügyi korlátozások feloldása, illetve a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború miatti gazdasági nehézségek okozzák.

A legtöbben a nyugat-balkáni migrációs útvonalon érkeznek Svájcba. Az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynöksége, a Frontex múlt heti jelentésében is az áll, hogy ezen az útvonalon a legaktívabb az illegális migráció, ahol 106 ezer illegális határátlépést jegyeztek fel az év első kilenc hónapjában – 170 százalékkal többet, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A Svájcba érkező illegális bevándorlók fele afgán, a többiek elsősorban Észak-Afrikából, Indiából, Kubából és Burundiból érkeztek. A bevándorlási hivatal emlékeztet, hogy Szerbia eltörölte a vízumkorlátozást számos ország – például Tunézia, India és Burundi – állampolgáraival szemben.

 

Nehéz a helyzet Ausztriában is: idén augusztus végéig 57 ezren nyújtottak be menedékjogi kérelmet, ami 195 százalékos növekedést jelent a tavalyi számokhoz képest. 

 

Ebben nincs benne az a 85 ezer ember, akik Ukrajnából menekültek el. – Ezzel elértük a felső határt Ausztriában – mondta egy interjúban Karl Nehammer osztrák kancellár. A befogadóközpontok megteltek, sajtóbeszámolók szerint Ausztria több tartományában sátrakat állítanak fel, hogy egyetlen bevándorló se maradjon fedél nélkül – ilyen intézkedésre legutóbb hét évvel ezelőtt volt szükség. A német kormány pedig decembertől megerősíti a határvédelmet Ausztriával közös határszakaszán, szeptember 28-ig ugyanis 57 ezer illegális határátlépést jegyeztek fel, szemben az egy évvel korábbi 29 ezerrel.

 

Borítókép: Osztrák rendőrök ellenőrzik a járműveket az osztrák-szlovák határon az ausztriai Berg határákelőhelyen 2022. szeptember 29-én. (Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.