A cseh kormány meghosszabbítja a szlovák határ őrzését

A belügyminiszter szerint az sem zárható ki, hogy az ellenőrzések november 28. után is folytatódnak, amihez azonban már az Európai Unió jóváhagyására lenne szükség.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 16. 17:27
null
Stary Hrozenkov, 2022. szeptember 29. Cseh rendõrök ellenõriznek egy kamiont a szlovák határon fekvõ Stary Hrozenkovban 2022. szeptember 29-én. Csehország a mai naptól ideiglenesen a Szlovákiával közös határon 17 közúti, hét vasúti, valamint három folyami átkelõn újította fel az ellenõrzéseket azzal a céllal, hogy korlátozza az illegális bevándorlást. MTI/EPA/Martin Divisek Fotó: Martin Divisek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cseh kormány várhatóan további egy hónappal meghosszabbítja a szlovák határ őrzését – jelentette be Vít Rakusan cseh belügyminiszter a közszolgálati televízió vasárnapi vitaműsorában.

Prága a cseh–szlovák határ ellenőrzését szeptember 29-én ideiglenesen tíz napra vezette be. Az ellenőrzéseket a 17 közúti, hét vasúti, valamint három folyami átkelőn azzal a céllal újították fel, hogy korlátozzák az illegális migránsok beáramlását az országba. Később az ellenőrzéseket a csehek 20 nappal, október 29-ig meghosszabbították. Időközben Ausztria is ellenőrizni kezdte a szlovák határt.

Valószínűsíthető, hogy a határ ellenőrzését még egy hónappal, tehát november 28-ig meghosszabbítja a kormány

– mondta Rakusan a cseh televízióban. 

Szerinte nem zárható ki az sem, hogy az ellenőrzések november 28. után is folytatódnak, amihez azonban a cseheknek már az Európai Unió jóváhagyására lenne szükségük.

– Az Európai Bizottsággal való tárgyaláshoz szükséges háttéranyagon már dolgozunk – jegyezte meg a belügyminiszter.

Vít Rakusan szerint a cseh–szlovák határ ellenőrzésének már megvannak az eredményei, de az illegális migráció nagyarányú csökkenése „csoda lenne”. A Szlovákiából Csehországba érkező illegális bevándorlók többsége szíriai állampolgár, aki Nyugat-Európába szeretne eljutni. A miniszter cáfolta azokat a sajtóhíreket, miszerint a németek a cseh határ ellenőrzését tervezik.

A miniszter megerősítette, hogy Prága és Pozsony tárgyalásokat kezdett a visszaküldési szerződés felújításáról. Rakusan megismételte korábbi kijelentését is, miszerint az illegális migránsok számára Csehország nem célország, ők Nyugat-Európába szeretnének eljutni.

 

Borítókép: Cseh rendőrök ellenőriznek egy kamiont a szlovák határon fekvő Stary Hrozenkovban 2022. szeptember 29-én, amikor Csehország ideiglenesen a Szlovákiával közös határon 17 közúti, hét vasúti, valamint három folyami átkelőn újította fel az ellenőrzéseket azzal a céllal, hogy korlátozza az illegális bevándorlást. (Forrás: MTI/EPA/Martin Divisek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.